Компанията за споделено пътуване Uber обяви загуба в размер на 1.07 млрд. долара за третото тримесечие на тази година, на фона на подготовката за осъщестяване на процедура по първично публично предлагане на акции (IPO) през следващата година.

Щатската компания записва рязък ръст в нетната си загуба на тримесечна база, докато приходите нарасват едва забележимо.

Uber има оценка от 72 млрд. долара, което я прави една от най-скъпите частни компании в света.

Въпреки това, стартъпът се намира под натиск да стане печеливша компания, преди да предложи книжата си на инвеститорите през следващата година.

Нетната загуба скача рязко до 1.07 млрд. долара спрямо 891 млн. долара, докато приходите и абонатите растят с ниски темпове.

Все пак трябва да се отбележи, че загубите са с 27% по-ниски спрямо същия период на миналата година, предава Reuters, цитирана от BBC.

„Махaме още едно силно тримесечие за бизнес с нашите размери и глобален обхват”, казва главният финансов директор Нелсън Чай в изявление.

"Гледайки напред към публичното предлагане и отвъд него, инвестираме в бъдещия растеж на нашата платформа, включително в храни, товарен транспорт, електрически велосипеди и скутери, както и на пазари с висок потенциал, като Индия и Близкия Изток, където продължаваме да укрепваме лидерската си позиция", казва той.


Разкрита любовна афера и семеен скандал след разходка с Uber Колумбийка и любовникът й с ужас осъзнали, че човекът, който шофира поръчания от тях автомобил, е измаменият съпруг


Приходите нарасват с 5% спрямо второто тримесечие до 2.95 млрд. долара, докато приходите от резервации скачат с 6%, до 12.7 млрд. долара.

Темпът на растеж в резервациите спада до едноцифрено число на тримесечна база от началото на тази година.

Японската корпорация SoftBank придоби 15% дял в Uber в сделка, предхождаща IPO-то, планирано от Uber за следващата година.