Искате ли да знаете една малка тайна? Всеки се бори с парите по един или друг начин.

Няма значение колко изкарвате – малко или много. Не осъзнаваме този факт, тъй като е табу да се говори за пари. Затова оставаме със заблудата, че сме сами.

Необходимо е да промените две неща в разбирането си за парите, за да започнете да вървите към върха на финансовото си състояние.

Езикът, който използваме

Той е много важен. Когато промените своите финансови цели, те са добре премислени и извират от същинските ви желания, тогава реализацията им е по-възможна. По-лесно вземате решения за действие и се приближавате по-успешно до целите си.

„Не мога да си позволя“ е добър пример за това, за което става дума. Можете да го чуете всеки ден. „Бих искал да отида на ваканция, но не мога да си го позволя“.

Когато използвате тази фраза, тя въздейства върху цялостното ви поведение. Потапяте се в атмосфера на нищета, дефицит. Внушаваме си, че искаме нещо, което не можем да имаме. Това веднага ни кара да се чувстваме притиснати.

В същото време има неща, за които можем да дадем пари, но не искаме. „Избирам да не направя това“. Тази фраза е много по-мощна. Дори по-вярна. Ние решаваме да не отидем на ваканция или да купим нова мебел, тъй като това ще ни отклони от друга цел, която е приоритетна.

Когато решите да не правите нещо, това ви поставя в същински по-различна ситуация – на възможност да действате, контрол на нещата. Този начин на мислене е здравословен.

Повече от достатъчно

Когато става дума за пари, все мислим, че нямаме достатъчно. Така колкото и да печелим, парите не ни стигат. Винаги има нещо за купуване, нещо повече за преживяване. Ново желание и т.н.

Повечето от нас биха искали удвояване на заплатата. Това не само ще ни хареса, но и вярваме, че това ще бъде решението на нашите финансови проблеми. Помислете пак. Ако заплатата ви се удвои, ще можете да си позволите неща, които сега си отказвате, ще започнете ли да спестявате разумно или ще натрупате кредитни задължения? Това е илюзия.

Според изследване банкрутите сред спечелилите лотарията са много повече, отколкото при обикновеното население, което заработва парите си с ежедневен труд. От 3 до 5 години след спечелването на милионите твърде много хора изпадат в нищета.

Кога си струва да изтеглим потребителски кредит?Потребителският кредит може да бъде удобен финансов инструмент в много ситуации, но има и случаи, в които не е особено подходящ


Какво е решението?

Излезте от порочния кръг. Спрете да желаете постоянно нови неща. Започнете да мислите така, сякаш имате изобилие от всичко. Именно това ще ви позволи да не купите кафето, за което жадуване от момента на събуждането си.

Да не влезете в магазина за обувки, защото има нов цвят от любимия ви модел. Осъзнайте колко вече имате. Откажете се от кафето след това. Нима усещате дискомфорт? Вие можете да си го позволите. Въпрос на избор е дали да го купите или не.