Samsung Electonics се извини за болестите и смъртните случаи, сполетели работници на компанията, признавайки, че се е провалила в създаването на безопасна работна среда в фабриките си за процесори и екрани.

Обявлението на южнокорейския технологичен гигант идва седмици, след като компанията и група, представляваща работниците на Samsung, се споразумяха за компенсации, предложени от медиатор, поставяйки точка на казус, течащ повече от десетилетие.

Извинението на Samsung е част от спозарумението, предава AP, цитирана от CNBC.

Кинам Ким, президент на дивизията на Samsung, разработваща решения за устройствата на компанията, казва, че конгломератът се е провалил в „управлението на опасността за здравето” в поточните линии за производство на полупроводници и течнокристални екрани.

През последното десетилетие има дузина случаи на служители, заболели от фатални болести, като левкимия и тумори в мозъка.

„Поднасяме изкрено извинение на ранотниците ни, които страдат от болести, както и на техните семейства”, каза Ким на пресконференция, проведена в Сеул, на която присъстваха активисти и роднини на служителите на компанията.

Въпреки че бе постигнато споразумение, което накара компанията да признае, че има пропуски в сигурността, Samsung все още не признава, че работната среда е пряка причина за фаталните болести.

Казусът започна през 2007 г., когато шофьорът на такси Хуанг Санг-ги отказа да приеме споразумение след смъртта на 23-годишната му дъщеря, починала от левкемия, след като работила в завод на Samsung.

Опечаленият баща тогава директно обвини Samsung, че са отговорни за смъртта на дъщеря му. Това отприщи широк отзвук, който се насочи към правителството и бизнеса поради това, че не се грижат за безопасността на работното място в индустрията за производство на процесори и екрани, където се използват огромни количества химикали.

„Извинение няма как да е достатъчно на фона на измамата и унижението, което преживяхме през последните 11 години, болката от страданието от заболяванията, болката от загубата на близки”, казва Хуанг по време на пресконференцията.

„Но приемам днешното извинение като обещание от Samsung Electronics за подобряване на работната среда", каза той.

Споразумението предвижда Samsung да компенсира за редица болести служителите си в заводите за процесори и LCD екрани от 1984 г., включително 132 хил. долара за левкемия. Компенсациите ще покриват и спонтанните аборти и заболяванията, които се предават на децата, като рак, например.

Шефът на Samsung осъден на 5 г. затворЛий Джей-йонг беше замесен в корупционен скандал, който доведе до импийчмънт на бившия южнокорейски президент Пак Гън-хе


От 2008 г. дузина работници са получили компенсация опт правителството за лоша работна среда.

Повечто компенсации са договорени след години съдебни дела. Половината от исковете са отхвърление, а други все още се разглеждат.

Семействата на жертвите често изразходват спестяванията си и продават домовете си, за да заплатят разходите за лечение.