Fujitsu Technology Solutions S.A., Мадрид, закупи лицензи на клъстерната конфигурация GraphDB Enterprise, съобщават от Онтотекст АД, която е част от Сирма Груп Холдинг АД.

Подробности за сделката не могат да бъдат разкрити поради естеството на проекта, уточняват от компанията.

Това е важен етап в сътрудничеството между Fujitsu и Онтотекст, започнало от 2017 г. Fujitsu е седмият по големина доставчик на IT услуги в света и номер едно в Япония.

С тази сделка Fujitsu се присъединява към групата на три други Топ 10 доставчици на IT услуги, които използват технологията на Онтотекст като част от своите платформи с изкуствен интелект: InfoSys, Atos Origin и NTT Data.

Онтотекст обяви стратегическото партньорство с Atos и InfoSys през 2017 г., което вече доведе до няколко съвместни проекта. Everis е компания на NTT Data със седалище в Испания, която също закупи лицензи на GraphDB Enterprise по-рано през 2018 г.

Партньорството с глобални доставчици на IT услуги, консултанти и системни интегратори е част от стратегията на Онтотекст и Сирма за развитие на бизнеса и предоставяне на бизнес решения на големи предприятия и правителства по целия свят.

Онтотекст АД е част от Сирма Груп Холдинг АД, листвана на Българската фондовата борса. Технологията на Онтотекст е в основата на SENPAI - корпоративната платформа с изкуствен интелект на Сирма.