Банките, които изпитват проблеми с изчистването на планината от лоши кредити - от Гърция до Италия, скоро може да получат известна помощ от законодателите в Европейския съюз.

Проектозакон, който се доближава до финалната права в Бюксел, ще омекоти капиталовия удар, с който банките се сблъскват, когато продават необслужвани кредити на загуба.

Това може да окаже подкрепа на италианските банки, които държат най-голям количество лоши кредити в ЕС - 174 млрд. евро и от които често трудно се освобождават.

“Това би трябвало да улесни банките в разчистването на счетоводните им баланси от лоши активи, без да оказва прекомерно голямо влияние върху способността им да кредитират,” според документ от 27 ноември, с който са се сдобили от Bloomberg.

В документа е описан предложен компромис върху законодателството, до който са достигнали Европейският парламент и правителството на Австрия, което ръководи работата по проектозакона от името на 28-те страни членки на ЕС.

Предложението е поредния признак, че ЕС облекчава новите правила за капиталова адекватност и ликвидност в отговор на молбите на някои банки, които изпитват затруднение с увеличението на печалбите си, след продължителния период на ниски лихви и сериозна конкуренция от страна на чудестранни банки.

Новото отношение към “огромното освобождаване” от лоши кредити е част от по-общата промяна на банковите закони в ЕС, която тече от две години.

Съгласно настоящите правила, една банка трябва да коригира статистическите модели, които използва, за да определя риска, когато продава лоши кредити с по-голяма загуба, отколкото се предвижда в моделите. Тези корекции може да доведат до това банката да има нужда от допълнителен капитал.

Новото правило ще дава на банките възможност да предотвратяват подобни ефекти, когато продават големи количества лоши кредити на загуба.

Новата мярка ще се прилага за продажби след 23 ноември 2016 г. и ще изтече три години след влизането на правилата в сила, според документа. За да отговаря на условията, една банка ще трябва да продава над 20% от лошите си кредити съгласно плана.

Финансовите министри на страните от ЕС ще трябва да одобрят пакета от мерки и ще ги обсъдят на следващата си среща на 4 декември.

Сред противниците на новото правило е и Даниел Нои, която в момента е председател на надзорния съвет на Единния надзорен механизъм. Според нея, това ще “убие доверието” към моделите на кредитиране на европейските банки, в сравнение с техните конкуренти в други части на света.