Независимо къде живеете, трябва да имате едно наум и да се постараете да предприемете мерки за безопасността на дома, вилата или гаража си.

Ако не можете да си позволите скъпоструващи системи за охрана, използвайте няколко прости хитрости.

1. Надеждна ключалка
Повечето ключалки крадците отварят за минута. Хората често дори не се замислят колко надеждна е ключалката им. Посъветвайте се и снабдете вратата си с по-добра защита.

2. Общи правила
Не разказвайте за плановете си за отпуск на други хора. Споделяйте само с най-тесен кръг от близки. Да споменавате в социалните мрежи е повече от непрепоръчително. Дори говоренето по телефона може да даде нужната информация на преминаващи край вас крадци.

3. Боклукът има значение
Ако потенциалният крадец забележи, че изхвърляте кашон от скъпа плазма, рано или късно той ще се появи у вас, за да я прибере. За да не си навлечете такава неприятност, преди да отидете до кофата, заличете загатващите надписи от кашона.

4. Прозорците – огледало на случващото се у дома
Прозорци с дръпнати пердета през деня и нощта са ясен признак, че ви няма. В най-добрия случай оставете прозорците без завеси. През нощта това няма да изглежда подозрително.

5. Всичко наоколо
Този съвет е актуален за вилата, но и за дома. Дори там никой да не живее за известно време, необходимо е да се грижите за градината, пътя пред него и т.н. Ако изглежда поддържан, крадците ще стоят надалеч.

Младеж опита да открадне самолет, за да отиде на концертПоредният странен случай в САЩ.



6. Приятелство със съседи
Никога не е излишен доброжелателният съсед. Той ще се погрижи за безопасността на дома ви. Ще бди, ще прибира пощата и т.н.



7. Да поиграем на нервички
Престъпниците винаги се боят да не бъдат хванати. За да използвате страха им срещу самите тях, можете да поставите евтини, но ефективни средства за защита. Например фалшиви камери, табели с надписи „охраняван обект“, „Внимание! Куче!“ и други такива.

8. Проявете изобретателност
Крадците, преди да влязат в някой дом, обикновено го наблюдават дълго време. Ако забележите, че някой следи вас и жилището, в което живеете, както и целия вход, например, то постарайте се да го убедите, че домът ви без надзор остава за твърде кратко.

За целта можете да помахате на въображаем човек на прозореца на жилището ви. Дори можете да поставите макет на куче с внушителни размери.

Крадци опитаха да оберат къщата на най-богатия човек в светаДжеф Безос е най-богатият човек в света, като състоянието му днес, според Bloomberg, се оценява на 140 млрд. долара

9. Надежден защитник
Въображаемото куче е решение, но още по-добро е истинското.