Илон Мъск и Ричард Брансън са двама от най-богатите и успели хора в света.

Да се опитвате да достигнете постиженията им може би е малко прекалено, но има едно основно нещо, което вероятно ви пречи да постигате успехи и това е да не предприемате никакви действия, твърди Хауи Мандел, водещ на популярното телевизионно предаване „Сделка или не“ в САЩ.

"Ако се замислите, единствената разлика между вас и Илон Мъск е, че той е проявявал интерес към нещо и го е направил," казва Мандел. По същия начин, разликата между „вас и Ричард Брансън е, че той го е направил."

Затова Мандел твърди, че винаги следва популярното рекламно послание на Nike „Просто го направи".

Вземете идеята, по която сте запалени, и започнете да я превръщате в нещо истинско.

„Просто го направи“

Много хора "откачат", защото не са изготвили идеалния план за постигането на своите цели или за възхода в кариерата си, казва Мандел, но това, от което имате нужда повече, е желанието да се движите напред.

Нашата култура да планираме прекалено много не води до успех, смята Мандел. Често хората мислят прекалено много и се парализират от анализи, вместо да предприемат действия. "В съзнанието си виждате кое е успешното и планирате последния етап," казва той, но не винаги можете да прогнозирате резултата.

Вместо това, Мандел предлага "да бъдете малко по-късогледи и да местите единия си крак, а след това другия … Сложете десния си крак напред, след това сложете другия си крак пред него и докато се усетите, ще сте 10 стъпки напред.

9 умения, които ще подобрят всички аспекти от живота ви


"Не можете обаче просто да си стоите и да си казвате: 'Искам да съм 10 стъпки напред, ето как ще съм 10 стъпки напред, ще си водя записки за причините да съм 10 стъпки напред … начините, по които се правят стъпки напред, какъв вид обувки може да нося ....', защото просто няма да го направите. Планирането не е правене."

Мотивирайте се

Тази нагласа се споделя и от милионера Тони Робинс. В своя блог той пише, че прекомерните планове или списъци със задачи може да са страхотни инструменти за организиране на вашите приоритети, но те могат също така "да ви накарат да си мислите, че сте продуктиви, без всъщност да постигате нищо."

Той предлага, "вместо да отделяте време от деня си, за да правите списъци със задачи и да се притеснявате за изпълнението им, да прибегнете до по-ефективна система за управление на времето, наречена Метода на светкавичното планиране. Тя ви помага да мислите за своите идеи, желания и нужди по-мащабно, така че да можете да се концентрирате върху своята мотивация за постигането на дадена задача, вместо върху самите досадни задачи.

Когато правите това, пише той, "то ще ви осигури много по-голяма мотивация, отколкото някога би ви осигурил един списък със задачи за вършене."

След това вече може да пристъпите към действие.

Направете първата крачка

Каквато и да е вашата цел, не се обезкуражавайте, ако не постигнете успех веднага, или пък ако усилието, което полагате, ви изважда от вашата зона на комфорт.

Мандел, който се е изявявал като стендъп комик за "25 долара няколко пъти в седмицата", за да свързва двата края, след като се мести в Лос Анджелис, казва, че хората често си мислят "'Бих искал да направя това, но то е просто прекалено опасно,'" или прекалено трудно, или прекалено сложно. Резултатът е, че никога дори и не опитват.

"Животът обаче е дискомфортен," казва той. "В момента, в който се почувствате наистина комфортно, всъщност не прогресирате. Всичко, което е страхотно, всичко, което е забавно, всичко, което е хубаво за вас, е дискомфортно."

А начинът да постигнете страхотни неща е да започнете, като направите онази първа крачка.