Автомеханик от Северна Дакота се призна за виновен във федерален съд по обвинения за изготвянето на невероятен план за убийство на президента на САЩ.

Според федералните власти, 42-годишният Грегъри Лий Лайнганг откраднал мотокар и тръгнал на 6 септември 2017 г. по маршрута, по който трябвало да мине президентския конвой, преди Доналд Тръмп да изнесе реч за данъчните реформи в рафинерията Мандан.

Лайнганг бил задържан, след като мотокарът се заклещил в оградено пространство в рафинерията. След като бил разпитан от полицията и от Сикрет сървис, той признал един доста странен план.

“Намерението му на практика било да стигне до лимузината, да я обърне с мотокара и да се добере до президента... да убие президента,” е зявил в съда заместник-прокурор Бранди Ръсел.

Срещу Лайнганг бяха повдигнати обвинения през октомври 2017 г. за навлизане с опасно оръжие в забранена зона и опит да нанесе щети на държавна собственост.

Най-напрегнатото видео, което сте гледали през 2018 г.Във видеото от охранителните камери в канадски магазин жена пада през тавана, докато двойка се опитва да избегне ареста


Впоследствие властите са се съгласили да се откажат от обвинението за притежание на опасно оръжие.

Според адвоката на Лайнганг, неговият клиент “имал сериозна психиатрична криза по време на инцидента.”

Произнасянето на присъдата на Лайнганг бе отложено за 19 февруари 2019 г. Той може да получи до 10 години затвор и да му бъде наложена глоба в размер на 250 000 долара.

Той вече излежава сериозна присъда за кражба на моторно превозно средство и подпалването на автосервиз и може да бъде освободен през 2038 г. Има предложение, ако бъде осъден по новите обвинения, двете му присъди да текат едновременно.