Група Бош присъства в България от 25 години и има близо 190 служители, включително в неконсолидираните дружества (към 31 декември 2017 г.). През 2017 г. Бош реализира оборот от 87 млн. евро в България.

Роберт Бош ЕООД е 100-процентово дъщерно дружество на Robert Bosch GmbH със седалище в София, което предлага продукти и услуги от четири направления: Автомобилно оборудване, Електроинструменти, Термотехника и Сградни технологии (преди: Системи за сигурност).

Вижте какви са прогнозите за следващата 2019 г. на Панайот Николов, търговски директор на Бош Автомобилно оборудване, и на Йордан Дочев, търговски директор на Бош Термотехника:

Панайот Николов

През настоящата 2018 г. пазарът на авточасти в България продължи да нараства с едноцифрен ръст в проценти.

Очаквам тази тенденция да се запази и през 2019 г., като се развие и структурата на клиентското търсене в посока по-висококачествени и надеждни части.

Очаквам и нарастване на търсенето на части за хибридни автомобили, като този пазар е все още малък, но процентните ръстове през 2019 г. ще са доста високи.

Ясен знак за това е големия интерес към нашето ново техническо обучение за диагностика и ремонт на хибридни автомобили.

Напоследък много се коментира замърсяването в големите градове, причинено от различни източници, включително и остарелия и недобре поддържан автомобилен парк.

Според мен през 2019 г. трябва да се предприемат по-сериозни мерки по разрешаването на този проблем, който засяга всички нас.

Йордан Дочев

В дългосрочен план в сектор „Отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода“ все по-важна роля ще играят преминаването към екологично чистия природен газ и нарастващото използване на възобновяемите енергийни източници.

Делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс се увеличава. През декември 2017 г. ЕС си постави целта до 2030 г. да се достигне най-малко 27% дял на възобновяемите източници в общото енергийно потребление.

Освен това констатираме нарастващ интерес на клиентите към газовите и електрическите решения в резултат на програма DESIREE и тенденцията към електрификация. Причините са няколко.

Изискванията за комфорт на собствениците на жилища непрекъснато се увеличават. Можем да посочим за пример интелигентните системи за управление на енергията и решенията за умния дом, които интегрират комфортни и ефективни електрически системи за отопление, охлаждане и водонагряване на базата на желаното потребление.

И не на последно място, важен критерий за вземане на решение е лесното обслужване и хигиената, тъй като децентрализираните системи за битова гореща вода свеждат до минимум риска от бактерии и стагнация във водопровода. Това е важен аспект, особено в многофамилните блокове и в обществените сгради.