Поскъпване на редица стоки и услуги се очаква в началото на 2019 г. Вижте за какво ще плащаме повече през следващите 12 месеца.

Водата

Цената на водата и природния газ ще бъде увеличена, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на последното си заседание за 2018 г. С идването на новата година водата ще поскъпне в 27 населени места в страната.

Природен газ

Природният газ пък поскъпва с 3.51% от Нова година. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това обаче няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока, уверяват от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Данъкът върху автомобилите

От първи януари данъкът върху леките автомобили ще се изчислява по формула, която включва два компонента: имуществен и екологичен.

Имущественият компонент отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент отчита екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което причинява съответният автомобил.

Данъкът върху имотите

Министерството на финансите готви промени и в облагането на собствениците на недвижими имоти. Притежателите на повече от едно жилище ще изгубят отстъпката от 50%, която ползват за данъка за основния си дом. По действащия Закон за местните данъци и такси всеки българин има право на това намаление, независимо какво е благосъстоянието му. Сега ведомството предлага облекчението да остане само за хората с едно жилище. Това означава, че за всички останали догодина данъчното задължение за основния апартамент (или къща) ще се удвои.

Още...

Според специалистите, по-високи ще са през 2019 г. също и част от застраховките, като гражданска отговорност, а също и лихвите по кредитите ни.