Американската верига супермаркети Stop & Shop се готви да пусне революционна услуга в региона около град Бостън – автономни коли, които идват на място с богат асортимент от хранителни стоки натоварен в тях.

Превозните средства наподобяват миниатюрен магазин за хранителни стоки на колела, който ще пътува автономно до потребителите при повикване. Очаква се услугата да стане достъпна през тази пролет, предава CNBC.

Услугата е резултат от колаборация с компанията Robomart, базиран в Сан Франциско стартъп, който разработва напълно електрически превозни средства, разчитащи на автономна технология за управление.

Колите на Robomart разполагат с редица технологии, които им позволяват да доставят хранителни продкути, включително система за таксуване и система за охлаждане и контрол на температурата.

Потребителите на Stop & Shop в Бостън ще могат да викат пътуващите магазини чрез своя смартфон. Когато колата пристигне до посоченото място, потребителите ще могат да я отключат, след което да изберат стоките, които желаят да закупят.

След като изберат продуктите си и затворят вратите на колата, тя автоматично ще се прибира в базата си.

Запознайте се с Ovis - умен куфар, който ви следва самДа се движите през натоварено летище, дърпайки куфара си, безспорно е трудна, а на моменти дори невъзможна задача

„Десетилетия наред, потребителите са имали удобството техният локален търговец или млекар да идва от врата на врата. Ние вярваме, че чрез развитието на автономните технологии ще можем да пресъздадем това ниво на удобство и достъпност”, казва Али Ахмед, основател и изпълнителен директор на Robomart.

Системата автоматично записва избраните продукти от клиентите, след което веднага праща сметката по имейл.

„Това е метод, в който използваме нова технология за да направим пазаруването по-лесно за нашите клеинти, като докарваме магазина до тях”, казва Марк МакГоуан, президент на Stop & Shop.