Всеки заслужава да изживее последните си години на този свят в спокойствие. И това включва и няколко ленивци.

Folly Farm Adventure Park and Zoo, разположени в Уелс, обявиха в края на 2018 г., че планират да отворят вратите си за възрастни ленивци, които преди това са обитавали други зоологически градини.

Днес те вече разполагат с две животни - 24-годишен мъжки на име Тупи и 34-годишна женска на име Лайткап.

"Като поемаме тези по-стари животни и им предоставяме удобно място за пенсиониране, помагаме на консервационните усилия на други зоологически градини, като освобождаваме загражденията им за по-млади двойки," казва кураторът на зоопарка Тим Морфюза T+L.

Преместването в специален дом и грижите за ленивците биха помогнали значително да се удължи техният живот, според AJC.

Подобно на хората, и животните страдат от последиците от остаряването, като отслабване на мускулите и болки в ставите, посочва експертът.

Възрастните ленивци ще получават допълнителни грижи, включително сварена храна, която е по-мека и по-лесна за храносмилане. Към нея ще има и добавки, като масло от черен дроб на треска, за да се подпомогнат ставите.

Баби от старчески дом си поръчаха стриптизьориСтраческият дом в Колчестър работи по инициативата Sparkle, според която персоналът събира пари, за да удовлетворява желанията на обитателите

Ленивците не са известни с това, че са социални животни, но докато остаряват, те започват да търсят компания, казват специалистите.

Този вид животни имат средна продължителност на живота 20 години в дивата природа. Въпреки това, в плен могат да живеят над 50 години, което означава, че ще се радват на живота си в Уелс дълго време.