Тайванското архитектурно студио A Little Design превърна пиано студио в Тайпе, Тайван, в малък апартамент с вградени мебели.

Апартаментът е с площ от 17.6 квадратни метра е с височина на тавана от 3.4 метра. Бетонната греда, която минава през ширината му, допълнително ограничава наличното пространство.

Собственикът на апартамента в центъра на града често пътува по работа, като понякога живее в чужбина за кратки периоди от време. Когато е в Тайпе, тя предпочита по-малкото пространство, посочва DeZeen.

"Въпреки че собственикът не се нуждае от голям апартамент, преди да бъде преработен, имотът с площ от 17.6 квадратни метра е твърде малък, за да се побере в себе си двойно легло, жилищно пространство и достатъчно място за съхранение", казва архитект Шумин Уан, който ръководи проекта.

"Освен това банята е сравнително голяма, в сравнение с малката квадратура на цялото пространство, а в кухнята липсва практичност - тя е твърде малка, за да се побере хладилник."

Как един дизайнер превърна къща от 7 квадрата в удобно жилищеНаричат я най-малката къща в Италия

Уанг и екипът й преразпределят помещенията на апартамента, така че жилищните и спалните площи да са с по-практични пропорции.

Уреди, като пералня, хладилник и електрическа печка, са разположени по двете масивни стени на кухнята.

Дизайнерският екип осигурява достатъчно голяма работна повърхност с рафтове под плота и шкафове над него.

Въпреки че банята е леко намалена по размер, тя е с по-добра вентилация и достатъчно слънчева светлина.

Тясна вдлъбнатина осигурява място за рафтове, а плъзгащите се огледални врати я правят по-светла и по-просторна.

"В този апартамент всички функции са съседни, но ясно разделени", казва Уанг.

"Например, стълбите не само осигуряват достъп до спалния мецанин, но и дават достъп до високите вградени в стената шкафове."

Спалнята е на горно ниво.

Диванът на долния етаж може да се използва и като единично легло за гости, а дълбоките му чекмеджета допълват мястото за съхранение.

Сгъваемата маса може да се регулира по размер, за да функционира като работна или трапезарна.