Криптовалути, конфискувани от белгийските власти от онлайн дилъри на наркотици, ще бъдат върнати на пазара чрез търг, който ще се проведе от базирана в Ирландия аукционна къща.

Аукционната къща Wilsons Auctions обяви в началото на тази седмица споразумение с федералното правителство на Белгия за провеждане на търг, на който ще бъдат предложени виртуални валути, а именно по 104.99 броя от съответно биткойн, Биткойн Кеш и Биткойн Голд, предава CoinDesk.

Общата пазарна цена на криптвалутите възлиза на около 430 хил. долара.

„Биткойните са конфискувани от белгийската полиция в резултат на случай, свръзан с наркотрафик, в който е използвана DarkNet (тъмната мрежа) за продажба на наркотици“, посочват от Wilsons Auctions.

Международният аукцион ще започне в 12 часа на обяд на 1 март, като виртуалните валути ще бъдат разделени на лотове, сочи официалното съобщение.

Биткойните ще бъдат предложени на лотове от 0.5-4 биткойна, докато Биткойн Кеш и Биткойн Голд ще се търгуват на по-големи лотове.

Това не е първият път, в който Wilsons провеждат аукцион за криптовалути. През миналия месец те продадоха 167.7 броя Монеро, които са конфискувани от британските власти.

Едън Ларкин, директор в Wilsons, посочи тогава, че търгът за Монеро активите е привлякъл интерес от 69 държави, като след над 700 наддавания, пакетът е бил продаден на цена над пазарната в конкретния ден.

Южна Корея продава биткойни за над 500 хил. долара на аукцион216 биткойна може да бъдат продадени на аукцион организиран от правителството на Южна Корея.

Властите на САЩ също имат няколко проведени големи аукциона за конфискувани виртуални валути. Последният от тях бе обявен през октомври миналата година, като на търг бяха предложени биткойни на стойност 4.3 млн. долара.