Испания изпреварва Италия като най-здравата нация в света, според тазгодишния индекс на Bloomberg, който подрежда 169 държави въз основа на различни фактори, които допринасят за цялостното им здравословно състояние.

Общо шест от първите 10 държави в класацията са в Европа, като Италия заема второто място. САЩ дори не влиза в първите 30, като се нарежда на 35-а позиция, отстъпвайки с едно място, в сравнение с предходната година.

Другите четири европейските държави, които попадат в първите десет, са Исландия (трето място), Швейцария (пето), Швеция (шесто) и Норвегия (осмо).

Япония е най-здравата азиатска държава, като страната скача с три места в класацията - до четвъртата позиция, където заменя Сингапур, която отстъпва до осмото място. Австралия и Израел оформят челната десетка на седмо и десето място, респективно.

България заема 68-о място в тазгодишната класация. Страната ни отстъпва с пет места, в сравнение с предходната класация от 2017 г.

Страните от Субасахарска Африка заемат 27 от последните 30 места в класацията. Хаити, Афганистан и Йемен също са в дъното на класацията.

За изготвянето на индекса от Bloomberg използват няколко фактора, сред които продължителност на живота, докато в същото време дават наказателни точки за фактори, които крият опасности за здравето, като наднорменото тегло и цигарите.

Екологични фактори, като достъпа до чиста вода и канализация, също са взети предвид.

Испания може да се похвали с най-голяма продължителност на живота при раждане в Европа и изостава единствено след Япония и Швейцария в световен мащаб. До 2040 г. се очаква Испания да има най-дълга продължителност на живота в света - близо 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария, според Вашингтонския университет.

Хранителни навици

Учените твърдят, че хранителните навици са причината за доброто здравословно състояние на жителите на Испания и Италия, тъй като “Средиземноморската диета, допълнена със зехтин и ядки, води до по-малко сериозни сърдечно-съдови заболявания, отколкото се приписват на хранителните режими с по-малък прием на мазнини,” сочи проучване на Медицинския факултет на Университета в Навара.

Пет места, на които хората са най-здрави и най-дълголетниВ много малко части на света хората водят дълъг и здравословен начин на живот

Канада е най-високо класираната страна в Северна Америка, като заема 16-а позиция в общата класация. Тя изпреварва значително САЩ и Мексико, които отстъпва с по няколко позиции - до 35-о и 53-о място, респективно.

Куба се нарежда на 30-я позиция, като това е единствената държава, която не е класифицирана като страна с "високи доходи" от Световната банка, която заема толкова предна позиция в индекса.

Една от причините за това може би е фокусът в Куба върху превенцията на заболяванията, а не върху диагоностицирането и ллекуването им, както е в САЩ, например.

Южна Корея се изкачва със седем места в класацията - до 17-а позиция, докато Китай, която е с население от 1.4 млрд. души, се придвижва с три места напред - до 52-о място. По някои изчисления продължителността на живота в Китай е на път да изпревари тази в САЩ до 2040 г.