Щатската икономика забави темпа си на растеж до 2.6% на годишна база през последните три месеца на 2018 година, сочат официалните данни, цитирани от BBC.

Въпреки това, отчетеното повишение надмина очакванията, които прогнозираха годишен ръст в размер на 1.8% и 2%.

Темпът на растеж през последното тримесечие на миналата година е под този за предходния тримесечен период, който беше в размер на 3.4%, като основна причина за понижението е забавяне в потреблението на населението на САЩ.

Икономиката на страната получи свеж полъх през миналата година поради намаляването на някои данъци и ръст в правителствените разходи.

По думите на Иън Шепърдсън от Pantheon Macroeconomics, представянето през последното тримесечие не е било слабо, ако се има предвид, че засилката, която придаде на икономиката кабинетът на Тръмп чрез намаляване на данъците, вече отшумява.

За цялата минала 2018 година, БВП на САЩ записа растеж от 2.9%, което е близо до заложената от Тръмп цел от 3%. За сравнение, през 2017 година, икономиката на САЩ отчете годишен ръст от 2.2%.

САЩ с дълг от 22 трилиона. Какво означава това за американците?Увеличението на дълга в първите две години от управлението на Доналд Тръмп се случва с рекордно бърз темп

По думите на Шепърсън, през 2019 година може да се очаква растеж в порядъка на 2%-2.5%. Според него, това доказва, че намаляването на данъците върху доходите и тези върху печалбите на бизнеса не водят до дългосрочна тенденция за растеж. „Те просто направиха акционерите по-богати”, казва той.

Икономистът от Capital Economics Пол Ашуърт, прогнозира, че растежът за тази година ще бъде в размер на 2.2%, а през следващата 2020 година в порядъка на 1.2%.