Търговията на азиатските финансови пазари в четвъртък стартира с преобладаващо негативни настроения на инвеститорите. Опасенията за забавящия се икономически растеж и несигурността около търговските преговори между САЩ и Китай натежаха върху борсовите индекси.

Те последваха американските си аналози, които снощи затвориха на червено след публикуването на данните за заетостта и търговския баланс на САЩ. Те показаха, че най-голямата световна икономика е създала по-малко работни места от очакваното през февруари, а търговският дефицит се е повишил до 10-годишен връх.

Японският бенчмарк Nikkei 225 отчита спад от 0.8% от началото на днешната борсова сесия, докато в Хонконг Hang Seng отстъпва с 0.7%. Южнокорейският Kospi регистрира понижение от 0.4%.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи движенията на акциите на водещите компании в Азиатско-тихоокеанския регион, изтри 0.5% от стойността си.

Имаше и изключения от общия негативен тренд, сред които се нареди Shanghai Composite. Китайският борсов измерител продължава възходящото си движение, което започна в началото на година. Днес той отчете ръст от 0.2 на сто. В Австралия и Нова Зеландия акциите на повечето компании също поскъпнаха в сутрешната търговия.

На валутните пазари еврото остава стабилно в очакване на новини от днешното заседание на Европейската централна банка. Трейдърите очакват яснота за монетарната политика на институцията и действията, които тя възнамерява да предприеме, за да противодейства на икономическото забавяне в еврозоната.

Очаква се решенията на Марио Драги и неговите колеги да станат ясни около 14:45 ч. българско време.

Еврото към момента се търгува на ниво от малко над 1.13 спрямо щатския долар. Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо шест от водещите световни валути, регистрира минимален ръст от 0.04% до 96.838 пункта.

Австралийският долар изтри част от загубите, натрупани в предходните няколко дни. По-рано тази седмица бяха публикувани данните за ръста на брутния вътрешен продукт на страната, който отчита по-слаб ръст от очакваното.

За последното тримесечие на миналата година австралийската икономика бележи ръст от 0.2%, докато консенсусните прогнози бяха за повишение от поне 0.3%.

Това предизвика разпродажби на австралийски долари в очакване на нови стимулиращи мерки от страна на Австралийската централна банка и евентуално понижение на лихвите. Днес обаче валутата успя да регистрира лек ръст от 0.1% до ниво от малко над 0.70 спрямо щатския долар.

Петролът поскъпна леко в сутрешната търговия, подкрепен от опасенията за евентуални проблеми в доставките от някои членове на ОПЕК. Американският лек суров петрол добави 0.1% до ниво от 56.26 долара за барел, докато сортът Брент се повиши малко по-силно с 0.3% до 66.17 долара.