За повечето хора подреждането не е дейност, която приемат на драго сърце, подобно на чистенето или пък прането, простирането и гладенето.

То обаче е нещо, което трябва да правим редовно, ако живеем в малко жилище.

Ако сте човек, който мрази основните пролетно и есенно почистване, то ще се зарадвате да научите, че има алтернативни начини за отмятане на омразната задача.

Ето 5 задължителни неща, които трябва да бъдат част от ежедневието ви:

1. Не позволявайте да се трупа хартия
Може да мислите, че запазването на няколко сметки или писма няма да навреди, но доверете ни се – когато имате възможност, преглеждайте ги и изхвърляйте излишното.

2. Поставете кутия, в която да слагате нещата, които можете да дарите
Когато имате такава кутия, можете да захвърляте в нея всяка вещ или дреха, която в един момент решите, че повече не искате. След това изпратете кутията на нуждаещи се.

3. Започнете с очевидните неща
Под „очевидни“ имаме предвид счупени играчки, повредени уреди или пък такива, които имат нужда от ремонт, недовършени проекти и т.н. Тези вещи само създават хаос и нефункционалност в жилището.

9 грешки, които всички допускаме в пролетното почистванеЕто как да ги избегнете

4. Поставяйте си краткосрочни цели
Винаги бъдете нащрек. Поставете си за задача да отмятате 5 неща на ден, така няма да се трупат и да се налага да правите основно почистване.

5. Не се обвинявайте
Когато чистите и подреждате, може да изпитвате чувство на вина. Например, че сте похарчили пари за някаква вещ, а не сте я използвали оптимално.

В същото време и сега не я използвате, а имате сантименти към нея. Такива непотребни вещи заслужават да бъдат изхвърлени. Стореното – сторено. Простете си и бъдете по-осъзнати при следващи покупки.