Запитвали ли сте се защо чужди фондове навлизат на пазара у нас и в последните години придобиха почти всички търговски центрове в големите градове?

Отговорът на този въпрос е лесен – доходността, която предлагат моловете на собствениците им.

Годишният отчет на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle посочва, че доходността, която фондът получава от двата търговски центъра в страната, е 7.25%. Оценката на Paradise Center и Serdika Center днес възлиза на 430 млн. евро.

Средният наем на квадратен метър отдаваема площ в Serdika Center за 2018 г. възлиза на 21 евро, а общите приходи на NEPI през изминалата година достигат 12.8 млн. евро. Днес търговските площи там са почти изцяло отдадени, като свободни са едва 0.7%.

Средният наем на квадратен метър отдаваема площ в Paradise Center за 2018 г. е малко по-нисък – 19.1 евро, но постъпленията за фонда са 16.3 млн. евро. Отдадени, по информация към 31 декември, са 97.7% от площите, се посочва още в отчета на NEPI.

Общата площ на Paradise Center е 81 600 кв. м, докато при Serdika Center е 51 400 кв. м. Двата търговски центъра имат съвкупна оценка от 430 млн. евро.

Офис инвестицията на фонда у нас – Serdika Office, оценявана на 52.5 млн. евро, е донесла приходи от наеми в размер на 4.3 млн. евро, а средният наем е 12.7 евро/кв. м.

Доходността от 7.25%, която NEPI получава в България, е по-висока от Румъния, където фондът притежава 24 търговски центъра (6.75%), и значително повече от тази в Полша, възлизаща на 4.25%.

Другите имотни перли, които привлякоха интереса на New York TimesНа цени от 100 хил. евро до 1 млн. евро

Фондът реализира 5.5% доходност от инвестициите си в 5 мола в Словакия, 4.85% от чешкия пазар, където присъства с 2 търговски центъра, и съответно 5.65% от Унгария, 6.75% в Литва и 7% от Хърватия.

Единственият пазар, на който NEPI има по-висока доходност от България, е съседна Сърбия. Там фондът също притежава 2 търговски центъра, носещи 8% възръщаемост.

България заема 9% от портфолиото на публичния фонд, става ясно още от отчета му. Днес той притежава 59 имота (търговски, офис и индустриални), а други четири са в процес на строеж.

Именно един от тях е мол във втория по големина град в България – Пловдив. Promenada Plovdiv се очаква да бъде завършен през 2020 г. и да има отдаваема площ от 59 500 кв. м.

New York Times представи луксозна къща в Бояна за 3.6 млн. евроДвуетажната къща е със застроена площ от 1 000 кв. м. и разполага със сауна, фитнес, гараж за два автомобила и голям двор с градина и басейн

Общата стойност на инвестициите на NEPI днес се оценява на 5.9 млрд. евро. През 2018 г. имотите на фонда са посетени от съвкупните 307 млн. души, а свободните площи остават на доста добри нива от 2.8%. По този показател страната ни също заема водещо място в потфолиото.

Повече за бъдещето на търговските площи, както и за пазара на имоти в страната ще може да научите по време на 10-ото издание на Шумът на парите. Форумът, който ще се проведе на 16 и 17 април в зала 6 на НДК, е с вход свободен.