Все повече японци обръщат гръб на секса.

Цели 24.6% от жените в Япония на възраст между 18 и 39 години никога не са правили секс, сочи проучване на University of Tokyo на база данни от 2015 г. За сравнение, през 1992 г. делът на пълнолетните японки, които пазят своята девственост, е възлизал на 21.7%, предава CNN.

При мъжете изменението е дори още по-голямо. 25.8% от японците на възраст между 18 и 39 години са девствени спрямо дял от 20% през 1992 г.

„Сексуалната неопитност се превръща в национален проблем в Япония, но предишните доклади не са измервали тенденциите измежду раpличните възрастови групи и социално-икономическия контекст”, казва Питър Уеда, изследовател на общественото здраве в University of Tokyo и автор на проучването.

За сравнение, проучвания от Великобритания, САЩ и Австралия сочат, че делът на девствените хетеросексуални пълнолетни варира между 1% и 5%.

Проучването в Япония не разглежда хомосексуалните връзки, като освен това изключва и брачните двойки, тъй като се предполага, че те имат сексуален опит.

Учените са изготвили доклада си на база седем национални проучвания, проведени през последните три десетилетия. Всяко едно е изготвено на база анкета на между 11 553 и 17 859 пълнолетни японци на възраст между 18 и 39 години.

Парите говорят

Докладът посочва, че по-висок дял от мъжете с ниски доходи страдат от липса на сексуален опит, спрямо жените.

По думите на Сайръс Газнави, един от авторите на проучването, данните показват, че ниските доходи водят до липса на секс, издавайки, че това е част от социално-икономическите проблеми за мъжкото население на Япония, или казано по друг начин – сред японците парите говорят, когато става дума за секс.

Ниската раждаемост е един от най-значимите проблеми на Япония, която се слави с едно от най-бързо застаряващите населения в света.

Над 20% от населението на страната е на възраст над 65 години. През 2017 г. са родени едва 946 хил. бебета, което е историческо дъно, откакто изобщо се изготвя тази статистика от 1899 г.

Ниската раждаемост обещава големи социални и икономически проблеми за страната в бъдеще.

По думите на Кукхи Чо - професор, изучаващ медиите в Sophia University в Токио, който не е част от проучването, през последните години властите се опитват да прилагат политики, които да провокират необвързаните японци да създават семейства.

Дискусията относно секса си остава тема табу в Япония, въпреки нейната мултимилиардна порно индустрия. „Сексът се разглежда като нещо мръсно и покваряващо в Япония”, казва Чо.

„Студентите ми не могат да използват думите „пенис” и „вагина”, а ако жена изрази някакво познание или интерес към секса, тя започва да се разглежда като пропаднала. Мъжете също не говорят за това”, казва той.

Икономическа връзка

Консервативното отношение относно секса невинаги е било норма в Япония, смята Чо. Много японци възприемат западните послания за свободна лобов и проникването на американските представи за живота, след като страната губи Втората световна война през 1945 г., казва професорът.

Япония се превръща в „икономическо чудо” в периода до 1980-те години, успявайки да стане втората най-голяма икономика в света, изпреварвана само от тази на САЩ. С този прогрес и броят на мъжете, работещи във финансовата и консултантска индустрии, нараства значително.

В заманя на усилена продължителна работа, корпорациите дават възможност за живот като част от стабилната средна класа в страната. Така неусетно мъжете, които работят неуморно и безспирно, се превръщат в преследван модел на мъжествеността.

Големият секс проблем на Япония достигна 67-годишно дъно Японската криза по отношение на раждаемостта не е ново явление

През тези десетилетия компаниите в големите градове се превърнали в естествено място за романтични връзки, тъй като се гледало с добро око на подобни взаимоотношение между служители в една и съща фирма.

По думите на Шигеру Кашима, професор от Meiji University, в този период компаниите активно организирали всякакви мероприятия, за да провокират служителите си към създаването на интимни връзки.

Но с настъпването на 1990-те години японският икономически бум се забавя за дълъг период, като самите японци наричат това „загубеното десетилетие”.

Според Кашима, загубата на самочувствие от страна на мъжете през този период довело до по-ниска увереност, когато става дума за взаимоотношения с противоположния пол.

По думите му, през последните две десетилетия някои японски мъже са започнали прекалено много да се страхуват от евентуален отказ. Освен това все повече мъже се отдават на хобитата си, докато все повече жени – на работата си.

Според Кукхи Чо, взаимоотношенията означават различни неща за различните хора.

„Някои хора са във връзка, но не правят секс. Някои хора не искат връзка, защото не искат да бъдат сексуални. Всичко това се случва по едно и също време сред младите хора в Япония”, кава той.

Проучването показва, че в Япония хората имат интерес към брака на по-късен етап от техния живот, като липсата на сексуален опит не е нещо, породено от личен избор.

Порното и виртуалните сексуални забавления също биват обвинявани за големия брой девствени хора в страната.