Швейцария вече няма да складира кафе за извънредни ситуации, съобщава Reuters. Според правителството, кафето не е жизненонеобходим продукт и вече няма да се поддържат военновременни запаси от него.

Досега компаниите, като Nestle, която произвежда нескафе, както и останаилите производители, вносители и търговци, бяха задължени със закон да поддържат минимални скрадови наличности от сурово кафе. Швейцария поддържа извънредни запаси и от други продукти, сред които захар, ориз, олио и фуражи.

Системата на запасите възниква между Първата и Втората световна война, а целта ѝ е да гарантира доставките на ключови хранителни стоки за населението в случай на война, природно бедствие, епидемия или друго непредвидено събитие.

Решението на правителството, което все още не е влязло в сила, е публикувано за обществено обсъждане. Ако планът бъде одобрен, задължителното складиране на кафе ще бъде преустановено през 2022 г., а компаниите ще имат правото да се освободят от излишните количества, които държат по складовете.

"Кафето не съдържа почти никакви калории и от физиологична гледна точка не допринася за поддържането на жизнените функции на човека", се посочва в аргументите на Федералната служба за икономическите запаси.

Очаква се финалното решение да бъде взето през ноември тази година.

В момента задължителните извънредни запаси от кафе на Швейцария възлизат на 15 300 тона, които са достатъчни за подсигуряване на потреблението за срок от три месеца. Поддържането им е разпределено между 15 компании.

В тази страна не е имало война от 200 г, но има невероятна защитаНавсякъде в Швейцарските Алпи са разположени военни инсталации и бункери

Базираната в Берн организация Reservesuisse, която контролира разпределението на извънредните резерви, е сред противниците на идеята за премахване на минималните складови наличности от кафе. Според нея 12 от 15-те компании предпочитат тя да бъде запазена, тъй като играе ролята на буфер за поддържане на стабилно предлагане на пазара.

Освен това при изработването на плана не са взети предвид позитивните ефекти, които кафето може да оказва върху здравето на хората, включително високото съдържание на витамини и антиоксиданти.

В Швейцария живеят 8.5 милиона души, които пият средно по 9 килограма кафе на човек годишно. Потреблението е доста по-високо от това във Великобритания (3.3 килограма на човек) и САЩ (4.5 килограма).

Финансирането на извънредните запаси се обезпечава със специална такса от 3.75 швейцарски франка (3.32 евро) върху вноса на всеки 100 килограма кафени зърна. Всяка година по това перо се събират по 2.7 милиона швейцарски франка (2.39 милиона евро).

Тези средства се отпускат като компенсации за вносителите, търговците и производителите в замяна на задължението им да поддържат минимални запаси.

Според швейцарското правителство премахването на задължителната такса "резерв", която плащат вносителите, ще доведе до спад в крайната цена на кафето за потребителите.