България дава възможност за качествено образование, като пример за това е наличието на център у нас на шестото най-добро икономическо училище в Европа SDA Bocconi.

Това стана ясно от думите на Евелина ван Менсел, представител на съвместната магистърска програма на АУБ и SDA Bocconi, по време на форума Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Според Менсел, дилемата дали да се учи у нас или в чужбина зависи от един основен въпрос – развитие в България или живот в чужбина. Когато хората отговорят сами на този въпрос, тогава могат да вземат най-доброто решение за себе си.

Това е така, защото контактите, които се създават в процеса на обучението, са от особена важност за бъдещото развитие на всеки човек, посочи тя, добавяйки, че България предоставя достатъчно добри възможности за тези, избрали да се развиват в родината си.

По думите на Менсел, обучението е един непрестанен процес и хората трябва да полагат усилия да бъдат адекватни на времето, в което живеем. У нас делът на хората на възраст между 25 и 64 години, които се обучават под някаква форма, е едва 2% при средно 10% за Европейския съюз.

В Скандинавските държави е отчетен най-високият дял - 30% от пълнолетното население, посочи ван Менсел.

Запитана какво искат служителите от работното си място, Менсел изрази мнение, че най-търсената „стока“ е смисъл.

„Служителите търсят смисъл в това, което правят и възможност да променят средата, както и себеподобниге – хора, с които могат да работят заедно. Екипът е това, което ни задържа на дадена работа“, добави тя.