Наследникът на най-голямата имотна агенция в Хонконг, където пазарът на имоти е в съсвсем различно измерение, не притежавa собствено жилище.

Освен това той няма да наследи дела на баща си в Centaline Group, който се оценява на около 400 млн. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, защото е дарен за благотворителност преди повече от десетилетие.

Това обаче не притеснява Алекс Ших, въпреки че той няма да се възползва от богатството, върху което децата на някои от бизнес магнатите в Хонконг поемат контрол, наследявайки семейния бизнес.

Миналата година най-богатият човек в Хонконг Ли Ка-шинг предаде щафетата на сина си Виктор, а милиардерът Лий Шау Кий миналия месец обяви, че обмисля да се оттегли от Henderson Land Development Co. и да остави двамата си синове начело на компанията.

30-годиният Ших заявява, че той лично приема решението на баща си да не прехвърли семейното богатство на трите си деца.

“Той ни каза за това, когато бяхме още много малки и нямахме избор. Той казваше, че е по-добре човек да води живот, който не е прекалено комфортен и че човек оценява повече нещата, ако печели малко по малко.”

В началото на тази година Ших бе назначен за вицепредседател и пое ръководството на Centaline, която осъществява две на всеки пет имотни сделки в Хонконг. Очаква се той да стане председател, когато 70-годишният му баща Уинг-Чинг Ших се оттегли, което според него ще се случи скоро.

Младият Ших зае поста след трудна година за Centaline, която е основана през 1978 г. През миналата година приходите от комисионни на компанията нараснаха с едва 1%, до около 19 млрд. хонконгски долара (2.4 млрд. долара), докато печалбата падна с 52%, до 501 млн. хонконгски долара, след като обръщането на тенденциите на имотния пазар и нарастващата конкуренция от страна на континентален Китай оказаха своето влияние.

Имате ли 446 млн. долара? Най-скъпият имот в света може да е вашИмотът е разположен сред гъста гора и се простира на 717 кв. м

Оттогава имотният пазар на Хонконг тръгна нагоре, а Ших се опитва да модернизира агенцията. Той бе в основата на въвеждането на виртуалните огледи на имоти през 2017 г., а наскоро въведе блокчейн платформа за рационализиране на продажбите и договорите за наеми.

“Компанията е като един голям кораб,” казва Ших. “Аз се опитвам да осигуря нови технологични инструменти, за да може да се движи по-бързо.”

Компанията обработва сделки за милиони долари ежедневно, но Ших казва, че единственото му възнаграждение е заплатата, която получава. Фондацията, на която баща му дарява дела си в Centaline, има за цел да облекчи бедността в селските райони на Китай, строейки инфраструктура и осигурявайки образование за деца в неравностойно положение.

“Приятелите ми, които работят в сферата на финансите, изкарват повече пари от мен,” казва Ших пред Bloomberg.

Ших, който е завършил висшето си образование в Лондон, твърди, че се счита за средностатистически жител на Хонконг. На работа той ползва малък офис, а в свободното си време обича да прави планински преходи и да играе бадминтон, което не е типично за милиардерите.

Заради начина, по който е възпитан, той също така е много скромен. Неговият баща пренебрегва елитните международни училища, предпочитани от хонконгските богаташи, и записва децата си в местни държавни училища. Той също така ги учи от ранна възраст, че парите трябва да се използват, за да се помага на хората.

Ших дори е работил като имотен агент в началото, когато се присъединява към семейния бизнес. “Беше доста тежко – бях навън в дъжд и пек, за да се конкурирам с другите имотни агенти за ограничения брой клиенти.”

В момента Ших все още спестява средства, за да купи първото си жилище.

Той се цели в апартамент с две спални в квартал, населен предимно с представители на средната класа или в жилище в малко по-луксозен квартал, ако родителите му помогнат, посочвайки като предимства на тези райони добрият обществен транспорт и потенциала за ръста на цените – далече от мултимилионните имения, които неговата агенция продава.

“Първото жилище може да не е това, което сте искали най-много, но поне ще се качите на имотната стълбица, а след това бавно можете да се катерите нагоре”, казва Ших.