"Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, само когато другите се страхуват," казва легендарният инвеститор Уорън Бъфет през 2004 г. С други думи, купувайте евтино, продавайте скъпо и не следвайте стадото.

Ако главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон се бе вслушал в съвета на Бъфет, можеше да си спести 130-те млн. долара, изгубени от инвестиция в биткойн.

Технологичният инвеститор губи сумата, като купува биткойн близо до пика на манията по дигиталната валута и продава, след като цената се срива, според публикация на Wall Street Journal.

Сон е инвестирал близо до пика на спекулативната лудост около биткойн, когато криптовалутата достигна цена от 20 000 долара, според WSJ, които се позовават на запознати източици.

Точните цени, на които Сон е купувал, не стават ясни. Биткойнът в момента се търгува на цена от близо 5 500 долара, като поскъпва с близо 45% от началото на годината.

Залогът в биткойн е бил направен с лични пари на Сон, а не с пари на SoftBank, но новината е в контраст с неговата възвишена репутация. Яонският бизнесмен придоби особено голяма популярност, когато стойността на неговата инвестиция в размер на 20 млн. долара в Alibaba скочи до над 100 млрд. долара.

След този успех Сон набра 100 млрд. долара за фонда на SoftBank Vision Fund, който инвестира в технологични компании.

Дори и ако е пропуснал общите съвети на Бъфет за инвестирането, Сон щеше да се справи добре, само ако беше се вслушал в предупрежденията на Бъфет конкретно по отношение на инвестициите в криптовалути.

"Криптовалутите ще завършат зле," заяви Бъфет по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 2018 г. "Този актив не създава никаква стойност."

Биткойнът беше считан от много хора за балон, като някои анализатори предупреждаваха, че ще са необходими десетилетия за възстановяването на цените и че те може да не достигнат предишните си върхове.