59-годишният Нарухито ще се възкачи на престола утре - ден, след като неговият баща император Акихито стане първия японския император, абдикирал от трона от повече от 200 години насам.

Церемонията, която ще се проведе в императорския дворец, ще бъде историческа и в едно друго отношение – за първи път в съвременната история на нея ще присъства жена. Сацуки Катаяма - единствената жена в кабинета на премиера Шиндзо Абе, ще бъде там, за да види първите стъпки на Нарухито като император.

Новата императрица Масако, която е съпруга на Нарухито от 26 години, обаче няма да има право да присъства — поредният пример за статута на жените в императорското семейство и за предизвикателствата, пред които са изправени те в японското общество като цяло.

Съгласно закона за Императорското семейство, който определя линията за наследяване на трона, както и повечето протоколни въпроси, свързани с монархията на Япония, жените в кралското семейство нямат право да присъстват, когато новият император получава свещените кралски знаци, символизиращи правоприемството в най-старата монархия в света.

Забраните обаче далеч не спират дотук. Жените в Япония нямат право да се възкачват на престола. Всъщност, жените, родени в кралското семейство, трябва официално да го напуснат, след като сключат брак и никое от техните деца не може да наследява трона.

Заради тези правила наследниците в императорското семейство са малцина. След като Нарухито се възкачи на трона, линията за наследяването му ще включва неговият чичо принц Хитачи (83 г.), по-малкият брат на Нарухито принц Акишино (53 г.) и синът на Акишино принц Хисахито (12 г.)

Единственото дете на Нарухито и Масако - принцеса Айко (17 г.) няма да има право да заема най-високото място в монархията.

Когато японският парламент прие през 2017 г. закона, с който беше позволено на Акихито да абдикира, към него беше приложено допълнение, което насърчва правителството да проучи евентуални реформи, които биха позволили на жените в кралското семейство да остават част от него, след като сключат брак и да им гарантира правото да участват в линията за наследяване на трона.

Под натиск от страна на консервативните кръгове, в приложението обаче не се споменява изрично, че жените ще имат право да сядат на трона.

Правителството на Абе обеща да даде начало на дискусия за жените в кралското семейство, скоро след като Нарухито се възкачи на престола тази седмица.

“Не мисля, че те предпочитат това,” казва пред New York Times Кенет Руоф, историк и специалист по императорска Япония в държавния Университет на Портланд. “Те обаче нямат никакъв избор. В противен случай са изправени пред изчезване на императорската линия.”

Консерваторите често подчертават важността на традициите, за да оправдаят участието единствено на мъже в линията за наследяване на трона.

“Ако жена или дете наследи трона, това би било голяма промяна,” казва Хидецугу Яги, преподавател по право и философия в университета Рейтаку в Кашива, Япония. “Императорското семейство би изгубило своята легитимност.”

Историци обаче посочват, че императорските традиции са се променили с времето.

“Идеята, че наследяването на трона е ограничено само до мъжете, е модерно нововъведение,” казва Катрин Танака, преподавател в университета Отемае. “Тук не става въпрос за традиция, а просто за отражение на конкретни политически и патриархални възгледи.”

Правилото, че тронът се предава едиствено от мъж на мъж, датира едва от ерата Мейджи през 19-и век. Императорската линия може да бъде проследена 2 700 години назад и по време на 125-те поколения монарси осем жени са се възкачвали на трона като императрици, когато не е имало налични мъже за най-високия пост в монархията.

Общественото мнение също е в полза на това да се позволи на жените да се възкачват на престола. Според проучване на изданието Asahi Shimbun над три четвърти от участниците казват, че биха подкрепили жена император.

Японското кралско семейство не е в тон с останалите монархии по света. Във Великобритания кралица Елизабет Втора седи на трона повече от шест десетилетия, а наследниците на трона в Нидерландия, Белгия, Швеция, Норвегия и Испания са млади жени.

Анализатори посочват, че изолирането на новата императрица от ключова част от церемонията по възкачването на трона от нейния съпруг е несъвместимо с усилията на Япония да насърчава равенство между половете.

Предвид факта, че самата абдикация на Акихито представлява нарушаване на традицията, наблюдатели твърдят, че преминаването към нова ера е добра възможност за освежаване на някои стари обичаи на императорското семейство.

Новата императрица Масако някога беше символ на потенциална промяна в монархията. Преди да се омъжи за Нарухито, тя беше издигащ се бързо в йерархията дипломат в японското външно министерство, а някои се надяваха, че тя ще помогне за модернизирането на ролята на жените в императорското семейство.

След като стана принцеса обаче, тя се отказа от кариерата си и беше подложена на огромен натиск да роди мъжки наследник. Масако до голяма степен остава извън общественото полезрение в последните години.

Предвид факта колко време отне на парламента да приеме закон, който позволява на Акихито да абдикира (той слиза от трона близо три години, след като заяви, че иска да се оттегли), евентуални промени биха дошли бавно.