На 8 май в Пловдив се проведе конференция на тема „Тенденции на имотния пазар и опитът на Европа“. Подобен семинар се организира за първи път у нас и привлече десетки посетители.

Конференцията беше открита с встъпителните думи на Мария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия България“, н. пр. Стефано Балди, посланик на Република Италия в България, и доц. д-р Емилия Занкина, първи заместник-ректор на Американския университет в България (АУБ).

Събитието се организира от Конфиндустрия България, SDA Bocconi и Американски университет в България, в сътрудничество с Галакси Инвестмънт Груп.

Лекторите са специалисти от България и чужбина с богат опит и познания в сферата на недвижимите имоти. Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017 г.) и посланик на АУБ, призова за създаването на морален кодекс в сектора, но не подмина и управлението на общите площи у нас и в Европа и препоръча сътрудничество между общините и държавата.

Проф. Джакомо Мори, преподавател по корпоративни финанси и управление на недвижими имоти в SDA Bocconi, коментира, че „отношението на институционалните инвеститори е от изключително значение заради ликвидността“.

Той насочи вниманието и към друга тема – за ролята на сектора за недвижими имоти в развитието на дадена страна. Според него „няма развитие на икономиката, ако няма развитие на строителството, а ако един район иска да бъде конкурентоспособен, строителството трябва да бъде качествено“.

Бойко Бойков, президент на FIABCI България, обясни, че активността на имотния пазар се дължи на лихвите по депозитите, които все още клонят към нула. Пазарът в София е сравним с този на съседни страни и региони, но у нас цените изостават.

Според експерта пазарът е изключително интересен по отношение на индустриалните имоти, тъй като определени индустрии освен да създават нови работни места, водят и до търсене на закупуване на терени в цялата страна.

А Мартин Драгоев, директор „Инвестиции и продажби“ в Galaxy Investment Group, обърна внимание на развитието на индустриалните зони около Пловдив. Той напомни, че размерът на инвестициите и на работните места, които се създават около Пловдив, са без аналог в страната.

Той описа и два вида купувачи на имоти. Първият купува, защото има свободни пари, докато вторият има повече изисквания и може да оцени сградата.

Конференцията е първо събитие, част от съвместната програма между представените две учебни заведения – АУБ и SDA Bocconi. Благодарение на това партньорство, вече втора академична година АУБ обучава управленски кадри в магистърската програма „Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“.

Сътрудничеството между двете институции е станало факт, тъй като АУБ е единственият университет в региона, в който преподаването се осъществява по системата Liberal Arts. Магистърската програма е в синхрон с мисията на АУБ – обучение на млади лидери в духа на демократичните ценности.