Северна Корея е екзекутирала специалния си представител за отношенията със САЩ като част от чистка на официални лица, които са водили преговорите за провалената среща между лидера Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, информира южнокорейски вестник днес.

Ким Хьок-чол е бил екзекутиран на летище Мирим в Пхенян, заедно с други четирима ръководители от външното министерство на страната през март, след като са били обвинени в шпионаж в полза на САЩ, информира Chosun Ilbo, позовавайки се на неидентифициран севернокорейски източник.

“Той е бил обвинен в шпионаж в полза на САЩ за това, че не е докладвал добре и не е уловил правилно намеренията на САЩ,” според същия източник.

На срещата в Ханой, която бе втората между Ким Чен Ун и Тръмп, не бе постигнато споразумение заради спорове около призивите на САЩ за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и призивите на Северна Корея за облекчаване на санкциите.

Ким Йонг-чол, който бе дясната ръка на Ким Чен Ун и основен преговарящ с щатския държавен секретар Майк Помпео преди срещата в Ханой, пък е бил изпратен в трудов лагер близо до границата с Китай, според Chosun Ilbo.

Ключови ръководители, които работеха с Ким Йонг-чол също така не са се появявали на публично място от срещата, докато опитни дипломати, които преди това следяха нещата отстрани, се завръщат в светлината на прожекторите, пише CNBC.

Ким Хьок-чол бе считан за изгряваща звезда, когато бе назначен да оглави преговорите на работно ниво със САЩ седмици преди срещата в Ханой.

За опита и ролята му в тези преговори обаче се знае малко. Другите четирима, екзекутирани заедно с него, са били дипломати, работещи по отношенията с Виетнам, според публикацията в Chosun.