Топ 20 на най-добрите ресторанти в света за 2019 г.
Швейцарски ресторант с три звезди Мишлен беше обявен за номер едно в света от читателите на списание Elite Traveler.
Първенецът De L'Hôtel de Ville е разположен в град Крисие, а менюто му за дегустация струва 390 швейцарски франка (близо 392 долара), съобщава Daily Mail.
На второ място в класацията е Alinea в Чикаго, а известният в Ню Йорк Eleven Madison Park заема третата позиция.
Според редакторите на Elite Traveler, De L'Hôtel de Ville е „малко изненадващ шампион“ в тазгодишното подреждане, което се прави за осма година.
Ръководен от главния готвач Франк Джованнини, той се изкачва от деветата позиция през 2018 г., за да открадне короната от шесткратния победител Alinea.
Третият в класацията Eleven Madison Park предлага менюта за дегустация на обяд и вечеря за 335 долара.
На четвърто място се класира Osteria Francescana в Модена, Италия. Неговият главен готвач Масимо Ботура е прочут със своята зашеметяваща лимонова торта.
Тук се предлага меню с десет дегустации с включено вино, което струва 539 долара.
На пето място в Топ 100 на най-добрите ресторанти в света е Azurmendi в Ларабецу, Испания. Ресторантът се помещава във впечатляваща стъклена конструкция, която гледа към земята, на която се отглеждат продуктите, използвани за ястията, които приготвят готвачите му.
Предлагат се две менюта за дегустация, като цената е близо 250 долара.
Вижте Топ 20 на най-добрите ресторанти в света:
1. Restaurant de l'Hôtel de Ville, Крисие, Швейцария
2. Alinea, Чикаго, САЩ
3. Eleven Madison Park, Ню Йорк, САЩ
4. Osteria Francescana, Модена,у Италия
5. Azurmendi, Ларабецу, Испания
6. Per Se, Ню Йорк, САЩ
7. The Restaurant at Meadowood, Калифорния, САЩ
8. Restaurant Guy Savoy, Париж, Франция
9. Le Bernardin, Ню Йорк, САЩ
10. El Celler de Can Roca, Жирона, Испания
11. The Fat Duck, Брай, Великобритания
12. Robuchon au Dôme, Макао
13. D.O.M., Сао Пауло, Бразилия
14. Pierre Gagnaire, Париж, Франция
15. Daniel, Ню Йорк, САЩ
16. Steirereck, Виена, Австрия
17. Pujol, Мексико сити, Мексико
18. Arpège, Париж, Франция
19. Jean-Georges, Ню Йорк, САЩ
20. Restaurant Schwarzwaldstube, Байерсброн, Германия
Освен за най-добър ресторант, читателите на Elite Traveler определят победителите и в редица други категории.
Тазгодишната награда за цялостно постижение отива при Гай Савой. Легендарният френски готвач се присъедини към сънародничката си Ан Софи-Пик, която се превърна в първата жена, спечелила титлата "Готвач на годината".
Владимир Мук е обявен за „изгряваща звезда на годината“ заради отличната си работа в Белия заек в Москва.