Facebook ще представи официално своята дългоочаквана криптовалута по-късно през този месец, като ще предложи на служителите, работили по проекта, избора дали да получават заплатите си под формата на новата виртуална валута, предава The Information, цитирани от CNBC.

Преди около година компанията назначи бившия директор на PayPal Дейвид Маркус с цел проучване на възможностите на блокчейн технологията.

От тогава множество издания публикуваха информация, че Facebook работи по собствена криптовалута, която ще бъде достъпна за потребителите за съхранение, търговия и обмяна във фиатни пари. Това ще се случва чрез приложенията на Facebook, включително Messenger и WhatsApp.

Публикацията посочва, че от Facebook планират и физически машини, подобни на банкомат, от където потребителите да купуват новата криптовалута.

Изграждането на лесна система, която ще позволи на над 2 млрд. потребители на социалната мрежа да се разплащат и да обменят пари в ралични държави, ще помогне на компанията да диверсифицира бизнеса си от рекламите, които понастоящем оформят приблизително всички приходи на Facebook.

Рекламната политика на Facebook често е критикувана поради проблеми с поверителността на личните данни на потребителите.

Как ще изглежда новата криптовалута на Facebook? Засега компанията отказва да коментира официално спекулациите около този конкретен проект, но сигналите, че работи в тази посока, са много

Изпълнителният директор Марк Закърбърг открои разплащанията като важна сфера за компанията по време на конференция по-рано през тази година.

Въпреки това, оперативният директор Шерил Сандберг и финансовият директор Дейвид Уенер са били скептични в самото начало, посочват от The Information.