Португалският футболен отбор Бенфика се превърна в първия голям европейски отбор, който приема плащания в криптовалути.

Това става възможно след обявено партньорство с платежната платформа UTRUST, предава CoinDesk.

Отборът от Лисабoн, който е един от грандовете в Португалия и европейския футбол, ще позволи на феновете да закупуват артикули, плащайки чрез биткойн и етер, както и чрез токена UTK, който е част от платежната платформа UTRUST.

Решението за въвеждане на плащания с виртуални валути е с цел подобряване на стратегията за електронна търговия на клуба, както и с цел достигане до по-широка международна аудитория.

Понастоящем Бенфика се радва на фенска база от 14 млн. души, като е най-титулувания португалски футболен отбор.

Клубът се надява да привлече международно внимание чрез подобряване на изживяването на потребителите.

Фенската база е ключова при решението да добавим този нов платежен метод, казва изпълнителният директор на Бенфика Домингос Соарес де Оливейра.

„Осъзнаваме, че много от нашите привърженици понастоящем са дигитални потребители, така че искаме да изпреварим тенденцията, когато става въпрос за възприемане на нови технологии и предоставяне на най-доброто онлайн изживяване на нашите поддръжници”, казва де Оливейра.

Според клуба, добавянето на новата опция ще помогне при проблеми, срещани при плащания чрез кредитни карти. От друга страна, ще позволи средствата да бъдат депозирани моментално в банковата сметка на Бенфика под формата на фиатни пари още в същия ден на всяка трансакция, направена в онлайн магазина.

Поредна компания от Fortune 500 ще приема плащания в биткойниAvnet е третата голяма технологична компания в САЩ (след Microsoft и Dell), която приема плащания в биткойни

„Гледаме напред към приемането на нашето първо плащане в криптовалути”, казва изпълнителният директор на клуба.

Партньорството е стъпка напред по отношение на обхвата на финансовите услуги в блокчейн екосистемата, посочва съоносвателят и изпълнителен директор на UTRUST Нуно Корея.

„Партньорството с номер едно футболен отбор в Португалия представлява сериозно постижение за UTRUST и за блокчейн екосистемата като цяло”, казва той.

Като цяло редица по-малки клубове в Европа също приемат плащания във криптовалути, но Бенфика е първият голям европейски клуб, който реши да стори това.