Huawei Technologies Co Ltd се подготвя за между 40 и 60% спад в международните продажби на смартфони, информира Bloomberg.

Китайската технологична компания обмисля различни опции, в това число и изтеглянето на най-новия си модел Honor 20, според статията, която се позовава на запознати източници.

Устройството ще започне да се продава в части от Европа, в това число Великобритания и Франция, на 21 юни, според същата публикация. Ръководителите на компанията ще следят старта и може да изтеглят модела, ако продажбите са слаби.

Мениджърите Маркетинг и продажби в компанията очакват спад в броя на продаваните устройства с между 40 и 60 млн. броя тази година.

За да компенсират спада в продажбите в чужбина, от Huawei са се прицелили в 50-процентен дял от китайския пазар през настоящата година, според Bloomberg.

Поради съображения, свързани с националната сигурност, през май правителството на САЩ постави Huawei в черен списък с компании, заради което щатските доставчици не могат да правят бизнес с китайския телекомуникационен гигант.

Подобна забрана, наложена в началото на миналата година над китайската ZTE Corp, почти съсипа бизнеса й, преди ограниченията да бъдат вдигнати.

Проблемите около компанията се пренасят и в напрежението между Вашингтон и Пекин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е казвал, че оплакванията на страната му срещу Huawei може да бъдат разрешени в рамките на всяка търговска сделка.

Забраната срещу Huawei беше повдигната леко и в момента компанията разполага с временен лиценз за закупуването на щатски стоки.

От Broadcom обаче шокираха индустрията на чиповете през миналата седмица, след като прогнозираха, че напрежението между САЩ и Китай и забраната срещу Huawei може да намалят тазгодишните продажби с 2 млрд. долара.