След масовите протести в Хонконг преди няколко дни протестиращите се върнаха и изчистиха боклука на милиони хора, оставяйки улиците безупречно чисти.

След последния протест, който се смята, че е най-големият в историята на Хонконг с присъствали над 2 милиона души, протестиращите се върнаха посред нощ, за да изчистят улиците, пише The Independent.

“Протестиращите минават един последен път по улиците, за да съберат боклуците," написа авторът Конг Цун-ган в Twitter в ранните часове на следващия ден.

"Два милиона души протестираха тук вчера, мястото беше окупирано през цялата вечер, а сега няма и едно боклуче по улицата,” пише той.

"Бях там на протестите и видях всичко," казва Ени Чан, участник в протестите, пред The Independent. "Видях млади хора с чували, които събираха боклуците снощи. Имаше много хора, които се включиха в почистването."

Участниците в протестите също така получиха признание за това, че са пропускали безпроблемно линейките по време на протеста, така че да могат да окажат помощ на деца и по-възрастни хора.

"Когато линейките идваха, хората в началото сигнализираха с ръце към хората по-назад да се отместят," разказва Чан.

"Хората определено бяха мирно настроени, но бяха и гневни."

Протестиращите напуснаха улиците на Хонконг в понеделник, избягвайки евентуални сблъсъци с полицията, но останаха близо до правителствената сграда, за да изложат исканията си за оставка на лидера Кари Лам и за отказ от законопроекта, който щеше да позволи екстрадицията на хора в Китай.

Студентът активист Джошуа Уонг, който преди това беше арестуван при демонстрация, беше освободен от затвора в понеделник и веднага се присъедини отново към протестите.

Лам поднесе извинения заради спорния проектозакон и обяви, че той ще бъде отложен за неопределен период от време.

Противниците й обаче настояват, че това не е достатъчно и искат тя да подаде оставка.

“Нашите искания са простички. Кари Лам трябва да напусне поста си, законът за екстрадицията трябва да бъде оттеглен, а полицията трябва да се извини за това, че използва насилие срещу собствените си граждани,” заяви един от протестиращите.