Сателитни данни показват, че всяка минута от горите на Амазония се унищожава площ с размерите приблизително на футболно игрище.

Загубите се увеличават, тъй като новият президент на Бразилия предпочита обработването на селскостопанска земя пред консервацията на горите.

Най-голямата екваториална гора в света – Амазония, е жизненоважно хранилище на въглероден диоксид, което забавя темповете на глобалното затопляне.

Високопоставен бразилски държавен служител, пожелан анонимност, заявява пред BBC, че неговото правителство насърчава обезлесяването.

Как се прочиства гората?

Обикновено с булдозери, които изкореняват дърветата или с комбинация от две машини с верига помежду им.

Впоследствие дървесната маса се разчиства и се продава или изгаря, а земята се подготвя за селскостопанска дейност.

В други райони занимаващите се нелегална сеч проправят нови пътеки през шубраците, за да достигнат до особено ценни дървета, които впоследствие продават на черния пазар. Този тип дървесина често е била поръчана предварително.

Какво означава това за гората?

Сателитни снимки показват рязко увеличение в разчистването на дървесната маса през първата половина на настоящата година, откакто Жаир Болсонаро стана президент на Бразилия - страната, която притежава по-голямата част от района на Амазония.

Според последните анализи мащабите на обезлесяването достигат потресаващи нива в последните два месеца, като на всяка минута се разчиства средно по 1 хектар.

Основната причина за изсичането на дърветата, според официалната статистика, е за да се създават нови пасища.

През последното десетилетие предишни правителства са успявали да намалят прочистването на горите с координирани действия от страна на федералните агенции и система от глоби.

Този подход обаче беше отхвърлен от Болсонаро и неговите министри, които разкритикуваха наказанията, като от началото на тяхното управление се наблюдава драстичен спад в конфискациите на дървесна маса и осъдителните присъди за екологични престъпления.

Защо това е важно?

Гората задържа огромни количества въглерод в милиардите си дървета, натрупан в период от стотици и дори хиляди години.

Всяка година листата абсорбират огромни количества въглероден диоксид, който в противен случай ще остане в атмосферата и ще допринесе за нарастващите температури в световен мащаб.

Това са последните места на Земята без интернетВижте къде интернетът липсва или е силно ограничен

По направена наскоро оценка в периода 1980 – 2010 г. дърветата от екваториалната гора на Амазония са абсорбирали въглероден диоксид, равняващ се на емисиите от изкопаеми горива на повечето от деветте държави, които притежават или граничат с гората.

Гората също така е най-богатият дом на биоразнообразието в света, естествена среда на живот за може би една десета от всички видове растения и животни.

Какво означава новата политика на Бразилия?

Според високопоставен бразилски еколог щетите са толкова "огромни", че той рискува да даде неоторизирано интервю пред BBC, за да привлече световното внимание към този проблем.

Той дава интервюто със закрито лице и променен глас, тъй като Болсонаро е забранил на своите служители в сферата на околната среда да говорят пред медиите.

Болсонаро спечели президентските избори с популистки обещания, подкрепен от селскостопанския сектор и малките фермери, много от които смятат, че прекалено голяма част от Амазония е защитена и че еколозите имат прекалено голямо внимание.

Той също така е заявявал, че иска да отслаби законите, които защитават гората и е нападал държавните служители, чиято работа е да я пазят.

Какво предстои?

Според въпросния служител данните за обезлесяването може да са дори още по-лоши от официално обявяваните.

"Има опит от страна на правителството да се покаже, че данните са грешни и че цифрите не отразяват реалността," казва той.

Министри обмислят да наемат независим подизпълнител, който да обработва сателитните данни в региона, поставяйки под въпрос работата на настоящата държавна агенция.

Дъждовният сезон в страната в момента е към своя край и тъй като обезлесяването обикновено се случва в по-сухите месеци от годината, служителят се опасява, че положението единствено ще се влоши.

"Всъщност, положението дори може да е по-лошо," казва той, защото много от засегнатите напоследък райони все още не са отразени в сателитните снимки.

Какво казват от правителството?

От правителството на Бразилия са отказали да коментират пред BBC.

По-рано през годината Болсонаро, който е известен като "Тръмп на Tропиците", покани американският президент за партньор в изследването на ресурсите на Амазония.

Правителството също така реагира остро, когато други държави призовават за спасяването на гората.

Главният съветник по сигурността на президента генерал Аугусто Хелено Перейра заяви пред Bloomberg миналия месец, че това, че Амазония е част от световното наследство са "глупости".

"Амазония е бразилска, наследство на Бразилия и с нея трябва да се разпорежда Бразилия в полза на Бразилия," каза той.

Какво е мнението на фермерите?

В продължение на десетилетия селскостопански организации защитават тезата, че мрежата от защитени гори, в това число резервати за коренното население, е прекалено рестриктивна за развиваща се държава, която трябва да създава работни места.