Крайнодесен бивш капитан от армията спечели първия тур на президентските избори в Бразилия и ще се изправи на балотаж срещу кандидата на левицата в края на месеца.

63-годишният Жаир Болсонаро получи 46% от гласовете, в сравнение с 29% за бившия кмет на Сао Пауло Фернандо Хадад.

Болсонаро не можа да премине границата от 50% и сега ще се изправи срещу Хадад на балотажа на 28 октомври.

Според социологическите проучвания, победата на Болсонаро се очакваше, но той се представи много по-добре от предварителните прогнози, въпреки шокиращите му изявления по адрес на бежанците и малцинствата, пише Daily Mail.

Преди време Болсонаро нарече бежанците „изметта на земята“, каза, че ще „шамароса“ хомосексуалисти, ако ги види да се целуват на улицата и че предпочита детето му да умре, вместо да бъде хомосексуалист.

Той също така определи негова опонентка като „прекалено грозна, за да заслужава да бъде изнасилена“ и е заявявал, че чернокожите бразилски потомци на африканските роби са „безполезни дори за възпроизвеждане“.

Въпреки че спечели първия тур, Болсонаро заяви, че „нередности в избирателните секции“ са го лишили от пълна изборна победа.

Някои от неговите поддръжници дори излязоха на протест със скандирания „Измама!“

Той обаче среща сериозна съпротива от голяма част от бразилския електорат от 147 милиона души, отвратени от склонността му да атакува жените, хомосексуалистите и бедните.

Нескритата му носталгия по бруталната военна диктатура в Бразилия в периода 1964 - 1985 г. също всява страх у много от гласоподавателите.

Ето някои от най-сландалните изказвания на Болсонаро:

Бежанците

„Изметта на земята се появява в Бразилия, сякаш ние си нямахме достатъно проблеми за разрешаване“ - септември 2015 г.

Мъчения

„Подкрепям мъченията.“ - май 1999 г.

„По време на диктатурата трябваше да са разстреляли 30 000 корумпирани, започвайки с тогвашния президент Фернандо Енрике Кардосо, което щеше да е от голяма полза за нацията.“ – май 1999 г.

„Грешката на диктатурата бе, че измъчваше, а не убиваше.“ - радио интервю, юни 2016 г.

Убийство

„Ще разстреляме поддържниците на Работническата партия в Акри“. - изказване по време на предизборна среща на Работническата партия в западния бразилски щат Акри на 1 септември. От неговия пиар отдел впоследствие заявиха: „Това бе шега, както винаги“.

Религия

„Господ над всичко. Историята на светската държава не съществува, не. Държавата е християнска и тези, които са против нея, могат да я напуснат. Малцинството трябва да се кланя на мнозинството“. – среща в Параиба, февруари 2017 г.

Бразилия конфискува 16 млн. долара на сина на африкански диктаторТеодоро Нгема Обианг пристигнал с 11 души в Бразилия, но не декларирал 1.5 млн. долара в брой и луксозни часовници на стойност още 15 млн. долара


Раса

„Посетих селище на потомци на африкански роби. Най-лекият потомък на африканци тежеше около 80 килограма. Те не правят нищо. Те са безполезни дори за размножаване.“ – изказване по време на конференция в Рио де Жанейро

„Прета, няма да обсъждам промискуитета с никого. Няма такава опасност, защото моите синове са възпитани много добре и не са живели в такава среда, в каквато, за съжаление, са живели твоите.“ – отговор на въпрос на певицата и водеща Прета Жил, дъщеря на известния музикант Жилберто Жил, за това как би реагирал, ако някой от синовете му се влюби в чернокожа жена. Впоследствие Болсонаро заяви, че е не чул правилно въпроса и че мислел, че става въпрос за евентуална хомосексуална връзка.

Жени

„Натъжава ме, като гледам света на предприемачеството в Бразилия, защото на фона на всичките тези закони за труда в нашата държава да бъдеш шеф е нещастие. Ако избират между мъж и жена, какво си мислят предприемачите? По дяволите, тази жена има пръстен, скоро ще бъде бременна, ще излезе в отпуск по майчинство за шест месеца... Кой ще плаща сметката? Работодателят. В крайна сметка, това се приспада от социалните осигуровки, но ритъмът на работа е нарушен. А когато се върне на работа, тя ще си вземе едномесечен отпуск. В края на краищата, тя работи пет месеца от годината.“ – интервю за вестник Zero Hora, декември 2014 г.

Изнасилване

„Тя не заслужава да бъде изнасилена, защото е много грозна. Тя не е моят тип, никога не бих я изнасилил. Не съм изнасилвач, но ако бях, не бих я изнасилил, защото тя не го заслужава“. – Болсонари обяснява в интервю за Zero Hora през декември 2014 г. защо преди това е казал на депутатката от левицата Мария до Росарио: „Не бих те изнасилил, ти не го заслужаваш“.

Хомосексуалисти

„Не бих могъл да обичам син хомосексуалист. Не бих могъл да съм лицемерен. Бих предпочел синът ми да загине при инцидент.“ – интервю за списание Playboy, юни 2011 г.

„Няма да се боря срещу това или да дискриминирам, но ако видя двама мъже да се целуват на улицата, ще ги шамаросам“. - октомври 2002 г.

„Няма риск моите деца да излизат с чернокожа жена или да са хомосексуалисти. Моите деца са много добре възпитани“. - март 2011 г.