Бананите - такива, каквито ги познаваме, могат да изчезнат поради редица фактори, като климатични промени, нашествия от насекоми, лошо качество на почвата и растителни патогени.

Най-популярният сорт банани Кавендиш е заплашен, а изчезването му може да промени нашите хранителни навици завинаги, пише New York Post.

“По-голяма част от бананите, които се консумират в западните страни, са от сорта Кавендиш”, казва пред Live Science Никола Ру, учен в Bioversity International във Франция.

Всъщност има хиляди различни сортове банани по света, но те може да се различават драстично от популярния сoрт Кавендиш, в това число банани с червени обелки или хрупкави семки.

Бананите Кавендиш са един от малкото сортове от този плод, които се отглеждат с търговска цел.

Преди това бананите Гро Мишел, които бяха големи, меки и сладки, бяха предпочитаният сорт в световен мащаб, но през 50-те години са унищожени от патогенната гъбичка Fusarium wilt, затова експертите са принудени да култивират по-издръжливия сорт Кавендиш.

Всяка година в световен мащаб се изнасят около 17 млн. тона банани; почти цялото това количество са банани Кавендиш. Това се равнява на около 144 млрд. банана всяка година.

През 90-те години нов щам на почвената гъбичка Fusarium wilt започва да атакува бананите Кавендиш, което кара учените да се притесняват за тяхното бъдеще.

Тази гъбичка, която не може да бъде убита с фунгициди, се настанява в стеблото на банановото дърво, отрязва притока му на вода и в крайна сметка го убива.

Един от другите проблеми със сорта Кавендиш е, че тези банани се отглеждат безполово, което означава, че всичките те са на практика клонинги един на друг. Следователно, ако дадена болест може да убие един банан от сорта Кавендиш, тя може да убие всичките.

Нещата се влошават още повече от появата и на нова гъбичка, която се пренася по въздуха и е подпомагана от климатичните промени, тъй като по-топлото време способства за нейното развитие.

Тази гъбичка може да бъде третирана с фунгициди, но това означава, че фермерите трябва да пръскат насажденията по около 60 пъти годишно.

Гъбичката Fusarium wilt превзе част от банановите плантации в Индия, Китай, Тайван и части от Австралия и Източна Африка.

Много учени се опасяват, че тя може да се разпространи и до плантации в Южна Америка на страни големи износители като Еквадор.

Ако бананите - такива, каквито ги познаваме, може да бъдат спасени, начинът, по който се отглеждат, трябва да се промени завинаги.

Това може да означава преминаването към по-малки ферми и отглеждането на различни сортове, което означава, че цената на бананите може да се покачи, а вкусът им може леко да се промени.