Азиатските акции се търгуват разнопосочно днес, докато нарастващите лихви по щатските държавни облигации оскъпиха долара, вследствие на колебанията на пазарите дали най-влиятелният централен банкер в света днес ще потвърди или ще обърка очакванията за облекчаване на паричната политика на САЩ този месец.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.4%, след като преди това записа понижения в три поредни сесии.

Южнокорейският KOSPI добави 0.4%, докато японският Nikkei се понижи с 0.2%. Фючърсите на щатския индекс S&P 500 се колебаеха между положителна и отрицателна територия при ниски обеми на търговия.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 остана почти без промяна, след като изнесените данни показаха, че инфлацията в страната остава ниска, въпреки скока в цените на свинското месо.

Притеснителната липса на инфлация в световен мащаб е една от причините, заради които инвеститорите разчитат, че председателят не Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл ще потвърди намеренията за понижаване на лихвите по време на изслушването си пред Конгреса по-късно днес.

Пазарите все още очакват понижение с 25 процентни пункта на срещата на Фед на 30-31 юли, но се отказаха от надеждите за понижение с 50 базисни пункта след изнесените в петък силни данни за заетостта.

Вчера председателят на подразделението на Фед в Атланта Рафаел Боснич не разкри нищо, като каза, че централната банка обсъжда рисковете и ползите от това да позволи на щатската икономика “малко да се разгорещи.”

Търговски представители на САЩ и Китай са провели “конструктивни” разговори по телефона вчера, според икономическия съветник на Белия дом Лаи Къдлоу.

На Уолстрийт също цари предпазливостта, като Dow Jones вчера затвори с минимално понижение от 0.08%, докато S&P 500 добави 0.12%, а технологичният Nasdaq нарасна с 0.54%.

Охлаждането на треската около лихвите в САЩ доведе до леко отстъпление в ръста на щатските държавни облигации. Лихвата по двегодишните щатски облигации нарасна до 1.917%, след като наскоро беше паднала до 1.696%.

Това, от своя страна, помогна на доларовия индекс да нарасне до 97.521, след като през юни падна до 95.843.

Доларът поскъпна и спрямо йената до 108.90, докато еврото поевтиня до 1.1204 долара, след като само преди няколко седмици едно евро се разменяше срещу 1.1412 долара.

Мексиканското песо ближе рани, след като поевтиня вчера след внезапната оставка на финансовия министър на Мексико.

Канадският долар е в отбранителна позиция преди срещата на Централната банка на Канада, в случай че банкерите се опитат да забавят поскъпването на валутата напоследък.

Ръстът на долара отне част от блясъка на златото, което поевтиня с 0.3%, до 1 393.48 долара за тройунция.

Цените на петрола бяха подкрепени от напрежението в Близкия изток и от новината, че запасите на САЩ намаляват в четвърта поредна седмица, което разсея част от опасенията за свръхпредлагане.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 59 цента, до 64.75 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол се оскъпиха с 80 цента, до 58.63 долара за барел.