Азиатските акции поскъпват, а доларът поевтинява днес, след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл засили вероятността от понижение на лихвите в САЩ този месец.

В изслушване пред Конгреса вчера Пауъл потвърди, че щатската икономика все още е поставена под заплаха от разочароващата фабрична дейност, ниската инфлация и търговската война.

Пауъл заяви, че централната банка е готова “да действа, както е необходимо”.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се повиши с 0.8%, докато японският Nikkei добави 0.4%.

Индексът Shanghai Composite нарасна с 0.8%, южнокорейският KOSPI се повиши с 1%, докато австралийският основен индекс затвори с 0.3% нагоре.

Щатските индекси приключиха с повишения вчера, като S&P 500 за кратко премина за първи път границата от 3 000 пункта след изказването на Пауъл.

“Пазарите се надяваха Пауъл да се изкаже по-предпазливо и това и получиха,” казва пред Ройтерс Масахиро Ичикава, старши анализатор в Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

“Фокусът сега са данните за щатската икономика, като например очакваните по-късно днес данни за инфлацията и дали икономиката оправдава понижение на лихвите с 50 базисни пункта този месец.”

Силните данни за заетостта, публикувани в петък, ограничиха пазарните очаквания, че Фед може да понижи лихвите с 50 базисни пункта и пазарите вече гледат на понижение от 25 базисни пункта като по-вероятно.

Предпазливата позиция на председателя на Фед възобнови част от залозите за по-сериозно облекчаване на паричната политика на следващата среща на банката на 30-31 юли.

Вероятността за понижение от 50 базисни пункта е нараснала до 27.6% от 3.3% във вторник, според инструмента FedWatch на CME Group.

Протоколът от последната среща на Фед обаче показа, че някои членове на управителния съвет все още не смятат, че има причини за по-сериозно понижение на лихвите.

Доларовият индекс остана почти без промяна на ниво от 97.001 пункта, след като падна с 0.4% вчера, когато отстъпи от триседмичния си връх от 97.588 след изказването на Пауъл.

Доларът поевтинява с 0.35%, до 108.080 йени, отстъпвайки от шестседмичния си връх от 108.990, достигнат в предходния ден.

Еврото поскъпна с 0.1%, до 1.1263, след като добави 0.4% вчера.

Австралийският долар запазва позициите си при 0.6962 щатски долара, след поскъпването от 0.5% вчера спрямо щатската валута. Скокът помогна на австралиеца да се отдалечи от 2.5-седмичното си дъно от 0.6910 щатски долара.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 2.038%, след като вчера падна, отстъпвайки от триседмичния съ връх от 2.113%.

При суровините фючърсите на щатския лек суров петрол продължиха ръста си от предходния ден, като цената докосна 60.67 долара за барел, което бе най-високото ниво от 23 май.

Контрактът поскъпна с 4.5% вчера, след като стана ясно, че щатските запаси намаляват, а големите компании намалиха с близо една трета производството си в Мексиканския залив преди очаквана буря в района.

Брентът поскъпна до шестседмичен връх от 67.15 долара за барел и за последно се търгуваше на цена от 66.91 долара.

Спот цената на златото се повиши до 1 426 долара за тройунция, което бе най-високото ниво от 3 юли, след като възобновените очаквания за понижение на лихвите от страна на Фед засилиха позициите на скъпоценния метал.