Британското правителство обяви, че разработва лазерни и радиочестотни оръжия, които могат да „революционизират бойното поле”.

В изявление Министерството на отбраната на Великобритания посочва, че оръжията, наричани Directed Energy Weapons (Насочени енергийни оръжия), или накратко DEW, ще се захранват с електричество, което ще им позволи да функционират без муниции, предава CNBC.

Системите могат да се захранват от двигател или генератор на превозно средство, което съкращава оперативните разходи в процеса.

Лазерната оръженйна система използва „високоенергийни светлинни лъчи”, за да локализира и унищожава дронове и ракети. Радиочестотните оръжия „прекъсват и деактивират” компютри и електроника.

Министерството на отбраната посочва, че иска да създаде три нови демонстрационни модела на DEW, за да се вникне в потенциала на технологията и да се „засили представянето ѝ на бойното поле”.

Изпитания на новата система са планирани за 2023 г., като тя ще бъде инсталирана на кораби на военноморските сили на страната.

От министерството посочват, че експериментите ще послужат за по-добро разбиране на DEW и „тестване на системата до крайния ѝ лимит”.

Демонстративните DEW системи попадат в програмата за нови оръжия на Великобритания, която цели изработването и внедряването на иновации в оръжейните системи. Според властите тези оръжия ще бъдат на фронтовата линия „до 10 години”.

България е седма в света по ръст на разходите за отбранаРазходите за отбрана по света с 30-годишен връх

По думите на Пенелопе Мордънт - британския министър на отбраната, лазерното и радиочестотоното оръжие има „потенциала да революционизира бойното поле чрез предлагането на ефективни по отношение на разходите оръжейни системи на нашите въоръжени сили”.

Великобритания има планове и за други тестове на лазерни оръжейни системи. По-късно през тази година ще се извърши демонстрация на Dragonfire Laser Directed Energy Weapon (LDEW), което използва множество лазерни лъчи.