След като сложи край на своята 19-годишна баскетболна кариера през 2011 г., Шакил О'Нийл постига също толкова много успехи и извън спорта.

Той е един от първите инвеститори в Google, а оттогава е натрупал впечатляващ инвестиционен портфейл, в който влизат дялове в Apple, 24 Hour Fitness и нощни клубове в Лас Вегас.

Той също така притежава 17 пекарни Auntie Anne’s, заведение Krispy Kreme и ресторант Big Chicken в Лас Вегас.

Когато става въпрос за инвестиции, бившата звезда от НБА черпи вдъхновение от основателя на Amazon: “Веднъж чух Джеф Безос да казва, че инвестира въз основа на това дали нещо ще промени живота на хората,” казва О'Нийл в интервю за WSJ. “След като започнах да прилагам тази стратегия, мисля, че увеличих четирикратно личното си състояние .”

Тя му помага да избира от кои възможности да се възползва и кои да пропуска.

“Ако нещо попадне на бюрото ми и не вярвам в него, дори не го гледам,” казва О'Нийл, дори и то да изглежда отлично на хартия. Всъщност той рядко се концентрира върху числата: “Когато правя бизнес, не става въпрос за пари.”

Преди време той казва пред CNBC: “Никога не казвам ‘Ако инвестирам в това, след пет години ще можем го продадем за толкова.’ Всеки път, когато съм прилагал този модел, съм се провалял.”

Той не е единственият успешен инвеститор, който се придържа към това, което разбира и на което вярва.

“Гледайте да инвестирате в неща, в които вярвате, а не в неща, в които вярват други хора,” казва старши вицепрезидентът на PayPal Роан Махадеван. Той препоръчва продукт или услуга да се тества, преди да се инвестира, за да се разбере по-добре как действа бизнесът.

О'Нийл също предпочита да работи с компании, които лично харесва. От всичките му инвестиции Krispy Kreme е неговата любима, казва той пред WSJ, “защото обичам понички. ... Krispy Kreme правят страхотни понички. Пробвах ги за първи път като студент и оттогава съм влюбен в тях.”