Районът на Санфранциския залив изпреварва Ню Йорк като най-доброто място за жени предприемачи в света, сочи ново проучване.

Усилията за ограничаването на доминацията на мъжете в корпоративната култура, увеличеният достъп до финансиране за жени и продължаващото технологично развитие са част от начините, по които Заливът е изпреварил Източното крайбрежие на САЩ, за да оглави тазгодишната класация на най-добрите градове за жени предприемачи в света.

Технологичният хъб се представя по-добре от всички останали и в петте основни категории на класацията — пазари, талант, капитали, култура и технологии, за да подобри предишния най-добър резултат, поставен от Ню Йорк през 2017 г.

Възходът на Сан Франциско изпраща Ню Йорк на второто място, докато челната тройка се оформя от Лондон. Четвъртото и петото място са за Бостън и Лос Анджелис, респективно.

Челната десетка в класацията се допълва от Вашингтон (6), Сиатъл (7), Париж (8), Торонто (9) и Стокхолм (10).

Класацията, която се изготвя съвместно от Dell Technologies и IHS Markit, подрежда 50 града по света въз основа на способността им да “привличат и подкрепят жени предприемачи с голям потенциал.”

Първото ѝ издание бе преди три години.

Всичките градове отчитат подобрение в представянето си от първото издание през 2017 г., но въпреки това “все още са доста под максималния резултат от 100” и имат доста място за да прогресират, казва пред CNBC Карън Кинтос, изпълнителен вицепрезидент на Dell.

Санфранциският залив, който оглавява класацията, отчита резултат от 63.7%, което е малко над този от 62.9% на Ню Йорк през 2017 г. Средният резултат на 50-те града през 2019 г. е 40.3% в сравнение с 39.3% преди това.

Със своите седем града Северна Америка може да се похвали с най-много представители в челната десетка на тазгодишната класация, следвана от Европа с три. Градовете от Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка и Близкия Изток, междувременно, отсъстват от челните места.

Единственият град от нашия регион, който попада в класацията, е Истанбул, класиран на 48-о място.

Тя изгради козметична компания за 1 млрд. долара от нищотоХуда Катан има над 2 милиона абоната в YouTube и близо 28 млн. последователи в Instagram

Нито един регион обаче не се представя еднакво добре и в петте категории на класацията. Северна Америка се изкачва на върха в категорията "Култура", заради способността си да приема жените предприемачи, докато Европа отчита най-голям прогрес по отношение на достъпа до капитали.

Латинска Америка отчита най-голям възход по отношение да предоставянето на пазари, докато Близкият изток демонстрира най-голям прогрес в технологично отношение, а Азиатско-тихоокеанският регион може да се похвали с повече талантливи служители.

Според Крис Търнър, вицепрезидент на Dell, най-добре представящите се градове са обединени от силната подкрепа на правителствено ниво, което е индикация за необходимостта от подобни действия.

Те трябва да дойдат под формата на подкрепящи мерки и бизнес партньорства, както и използването на силни модели за подражание. “Назначаването на жени на управленски позиции е един от най-големите изводи,” казва той.

“Когато инвестираме в жени, ние инвестираме в бъдещето - общностите просперират, икономиките процъфтяват, а следващото поколение води с цел,” добавя Кинтос.