Азиатските акции поевтиняват днес, след като инвеститорите ограничиха очакванията си за агресивно понижение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ.

Междувременно ескалацията на напрежението в Близкия изток, след като Иран задържа британски танкер, оскъпи петрола.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.4% днес.

Японският Nikkei падна с 0.3% вследствие на по-скромните очаквания около облекчаването на паричната политика от страна на Фед и предпазливостта преди корпоративните отчети.

Индексът Shanghai Composite губи 1.1%, но всички погледи бяха насочени към пускането на китайската платформа за технологични акции STAR.

Както се и очакваше, в първия ден акциите на повечето компании поскъпнаха, а в началото търговията беше прекъсвана на няколко пъти.

Хонконгският Hang Seng се понижи с 0.9%, докато южнокорейският KOSPI губи 0.1%.

Пазарите на акции в световен мащаб записаха повишения към края на миналата седмица, след като изказването на президента на подразделението на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс засили очакванията, че централната банка ще свали лихвата с 50 базисни пункта на срещата си на 30-31 юли.

По-голямата част от този ръст обаче беше изтрита в петък, като индексите на Уолстрийт се понижиха, след като от подразделението на Фед в Ню Йорк заявиха, че в изказването си Уилямс не е визирал срещата на централната банка.

Очакванията за по-голямо понижение намаляха още повече, след като Wall Street Journal информира, че Фед вероятно ще понижи лихвата с 25 базисни пункта този месец и може да предприеме понижение и в бъдеще.

“Вероятността за понижение с 50 базисни пункта почти изчезна след публикацията на WSJ и опитът на подразделението на Фед в Ню Йорк да смекчи коментарите на Уилямс,” казва пред Ройтерс Кенджи Ямамото, икономист в Daiwa Securities.

Доларът и щатските държавни облигации поскъпнаха вследствие на вероятността за по-малко увеличение на лихвите.

Доларовият индекс остава без промяна на ниво от 97.179, след като се понижи с 0.4% в петък.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1215 спрямо долара, след спад от 0.5% в петък. Доларът се оскъпи с 0.2% - до 107.970 йени, благодарение на поскъпването на лихвите по щатския дълг.

Лихвата по 10-годишните щатски книжа се покачи до 2.056%.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп запази натиска върху Китай, като възобнови заплахата си да наложи мита върху китайски внос за още 325 млрд. долара.

При суровините фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 1.4%, до 63.35 долара за барел, след повишение в цената от около 0.9% в петък.

В петък Иран задържа британски петролен танкер в Персийския залив, след като Великобритания задържа ирански плавателен съд по-рано през месеца, което допълнително засили напрежението в региона.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха с 0.95%, до 56.15 долара за барел.

Цената на златото отстъпи от шестгодишния си връх, след поскъпването на долара и след спада в очакванията за повишението на лихвите от страна на Фед.

Спот цената на златото беше на ниво от 1 427.94 долара за тройунция, след като в петък достигна 1 452.60, което беше най-високото й ниво от май 2013 г.