Очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи лихвите подкрепиха акциите в световен мащаб, докато британският паунд поевтиня вследствие на опасенията, че вероятният нов премиер на Великобритания Борис Джонсън ще извади страната от ЕС без сделка.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.15%. Японският Nikkei се повиши с 0.95%.

Китайският Shanghai Composite добави 0.2%, докато австралийският основен индекс се повиши с 0.4%, а южнокорейският KOSPI нарасна с 0.45%.

Щатският S&P 500 вчера се изкачи до нов рекорд, подкрепен от очакванията, че Федералният резерв ще понижи лихвите на срещата си на 30-31 юли.

Европейските индекси също нараснаха вчера вследствие на очакванията, че ЕЦБ ще свали основната си лихва с 10 базисни пункта.

“Вероятността Фед да понижи лихвите подкрепя акциите, но понижението от 25 базисни пункта до голяма част вече е отчетено в цените на книжата,” казва пред Ройтерс Соичиро Монджи, старши анализатор в Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

На валутните пазари британският паунд поевтинява с 0.1%, до 1.2465 долара и върви към трето поредно понижение.

Паундът беше подложен на натиск поради вероятността британската консервативна партия да избере евроскептика Борис Джонсън за новия си лидер и премиер на страната, който да замени Тереза Мей. Резултатът от вътрешното гласуване в партията ще бъде обявен днес.

Някои инвеститори се опасяват, че Джонсън може да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври без търговска сделка, за да умиротвори анти-ЕС членовете на неговата консервативна партия.

Доларовия индекс нарасна с 0.15%, до 97.380, подпомогнат от ръста на лихвите по щатските държавни облигации.

Доларът се оскъпи с 0.15%, до 108.040 йени.

Еврото изгуби 0.1% - до 1.1197 спрямо долара, вследствие на вероятността от понижение на лихвите от страна на ЕЦБ.

Новозеландският долар поевтиня с 0.3%, до 0.6739 щатски долара, след като беше подложен на натиск от новината, че Централната банка на Нова Зеландия обмисля нетрадиционни стратегии за паричната политика, тъй като основната лихва в страната вече е на рекордно ниско ниво от 1.5%.

Цените на петрола продължава да нарастват след силния ръст от предходни два дни, породен от напрежението в Близкия изток.

Цената на петрола от сорта брент нарасна с 0.08%, до 63.31 долара за барел, след като се повиши с 1.2% в предходния ден вследствие на опасенията около предлагането, след като Иран задържа британски петролен танкер.