През последния месец и малко бях интервюирана за работа 3 пъти. При всичките имах убедеността, че ще получа позицията, казва Джема Хартли от Success.

От момента, в който чува какво представлява работната позиция, тя усеща, че е създадена за нея. Идеално съвпадение на умения и страст.

Всяка стъпка в процеса на интервютата я карала да смята, че е идеалният кандидат. Накрая обаче й съобщавали, че са открили по-подходящ от нея човек.

Всичките усилия по подготовка на CV-то, писане на мотивационно писмо и т.н. отивали на вятъра. Учтиво Хартли благодарила за отделеното време и пожелавала успех с избрания кандидат, но тайно искате да получи отговор на въпроса: Защо не избрахте мен?

За да преодолея усещането за провал, успокоявах се с мисълта, че този сценарий не е първият в живота ми, казва Джема Хартли. Няколко месеца по-рано тя имала същото преживяване с друга не по-малка перфектна работа. Напълно квалифицирана за нея, тя все пак остава извън списъка на избраните. Болезнено е.

Колкото повече всеки един провал рушал самочувствието и гордостта на Хартли, толкова повече тя започвала да вижда добрата му страна. Ако не беше първият провал, тя нямаше да поемете още по-ентусиазирана към следващото кандидатстване. Вторият провал я провокирал да подобри още повече CV-то си.

Истината е, че тези провали зад гърба ми бяха безценни за бъдещето ми, тъй като ми показаха пътищата, по които не бива да поемам. Провалът може да бъде урок – учи ни да се самоусъвършенстваме. Провалът е най-добрият учител. Дори по-добър от самия успех, казва Хартли.

Защо трябва да се застоите поне три години на първата си работа?Този съвет идва не от кой да е, а от Джак Ма

Дава ти възможност да анализираш своя опит и да се подобряваш.

Понякога провалът не те кара да ставаш по-добър, по-бърз и по-силен от следващия конкурент. Случва се да те подсети, че най-доброто предстои.

Опра Уимфри е била уволнена от позицията си на новинар в телевизията, като й е било предложено предаване през светлата част на деня като компенсация. Именно този поврат в кариерата й я изстрелва във висините.

Ана Уинтър е била младши моден редактор в Harper`s Bazaar, тъй като стилът й бил критикуван. Днес тя е главен редактор на Vogue и то от десетилетия!

Уолт Дисни е бил уволнен като аниматор във вестник The Kansas City Star, тъй като му липсвало въображение и дори идеи. Това го отвело до Холивуд и създаването на студиото Disney Brothers Cartoon.