Финалите на световното първенство по Fortnite се провеждат на стадион в Ню Йорк, а победителят ще спечели повече пари, отколкото Симона Халеп и Новак Джокович спечелиха като шампиони на Уимбълдън, пише BBC.

Общо 40 милиона играчи опитаха да се класират в период от 10 седмици на онлайн състезания, но само 100 финалисти ще имат възможността да спечелят 3 млн. долара във Флашинг Медоус в Куинс, Ню Йорк.

Наградният фонд е най-големият предлаган някога в електронните спортове, като възлиза общо на 30 млн. долара. Всички финалисти ще си тръгнат най-малко с по 50 000 долара, а загубилият финала, както и класиралите се на трето и четвърто място, ще станат милионери.

15-годишният Бенджи Фиш от Сунбъри е един от неколцината британски геймъри, които стигат до финалите.

От хотела си в Ню Йорк той разказва пред BBC, че това е кулминацията на осемчасовите тренировки всеки ден в последните 5 месеца. Ако спечели, планира да купи къща на семейството си. Той обаче признава, че е малко нервен.

„Ще бъде различно, когато съм на сцената, защото досега съм играл само в спалнята си. Иначе съм уверен в способностите си, защото през последните две седмици играя по около 12 часа на ден“, казва Бенджи.

Над 30 държави ще имат представители на финалите, като 70 от играчите са от САЩ, 14 от Франция и 11 от Великобритания.

Вчера на играчите им бе показана сцената, където ще се проведе състезанието.

Тя е на две нива, като компютрите са наредени в кръг. Всеки геймър ще може да използва същата мишка и клавиатура, които използва и вкъщи. Огромни екрани пък ще предават на живо за публиката.

Десетки хиляди фенове ща напълнят стадион Артър Аш, където обикновено се провежда Откритото първенство по тенис на САЩ. Милиони други пък се очаква да гледат турнира онлайн и да подкрепят звездите на популярната игра, която се практикува от 250 милиона души по света.

Кулминацията на финалите ще короняса първия Световен шампион по Fortnite, а конкуренцията е сериозна, като около 30 играчи са считани за потенциални победители.

Един от тях е 22-годишният Търнър Тени. Известният онлайн като Tfue има над 11 милиона последователи в YouTube и 6.6 милиона в сайта за стрийминг на игри Twitch.

Конкуренцията за класиране на финалите беше жестока и най-голямата звезда сред играчите на Fortnite - Ninja, не успя да се класира. На финалите също така няма жени, а повечето от момчетата са под 16 години.

През уикенда ще се проведе и състезанието по двойки, където ще е също толкова интересно. Общо 52 отбора ще участват, като шампионският тандем ще си подели 3 млн. долара.