Повечето от нас имат базова идея какво трябва да правят с парите си. Но между това да знаем нещо и да действаме по въпроса има разлика.

Според доклад на CareerBuilder от 2017 г. 78% от американските служители живеят от заплата до заплата. 40% не разполагат с фонд за спешни случаи в размер на 400 долара.

Тази статистика е плашеща, макар да не се отнася конкретно за България. Колко по-различни да са цифрите за нас?

Нека ви предложим 6 неща, с които да се провокирате финансово през следващите месеци.

1. Проследете харчовете си… на ръка
Вероятно използвате мобилно приложение, защото е лесно. Защо не пробвате на ръка? Записвайте всеки харч. Тази процедура ще ви отвори очите.

Ще разберете колко точно пари давате за храна, алкохол, цигари, забавления и т.н. Опитайте за седмица-две. Обърнете внимание дали не се заражда у вас желанието да промените някой навик, свързан с харченето.

2. Живейте цял месец без харчене на пари
Това е страхотен начин да елиминирате вреден навик и да спестите допълнително пари бързо. Идеята е за 30 дни да покриете само наложителните разходи – битови сметки, за транспорт, базови хранителни продукти.

Ако искате да постигнете повече, записвайте си всяка покупка през този месец.

Бихте ли платили за игра, която ви насърчава да спестявате? Оказва се, че за много американци този подход върши много добра работа

Съвет: преди да стартирате месеца, уверете се, че през следващите 30 дни няма да има сериозни предизвикателства пред плана ви. Например ремонтни дейности, годишнини и т.н.

3. Четете статии на тема пари – по една всяка седмица
Животът е постоянно учене. А защо да не отделяте редовно време на финансовата тематика?

4. Насрочете ден в месеца за преглед на финансите
Прегледайте заедно с партньора в живота си какво сте похарчили през изминалия месец. Отчитайте добри и лошите практики.

Подчертавайте в червено сериозните прегрешения. Потърсете начини за спестяване, инвестиране, спиране на ненужни абонаменти, преразглеждане на договори и т.н.

5. Автоматизирайте своите спестявания
Не искате да мислите за пари постоянно? Автоматизирайте процеса на спестяване.

6. Приложете 72-часовото правило
Ако имате проблем със задържането на пари у себе си, например от време на време ви връхлита апетит за покупки, то пробвайте 72-часовото правило. Искате да купите нещо? Изчакайте 72 часа. Ако все още го искате толкова силно, купете го!