Транспортното министерство предлага всички авточасти втора употреба вече да се продават само срещу ЕГН, адрес и лична карта на купувача, съобщава Нова телевизия.

Търговецът ще е длъжен да вписва в регистър точно какво си е купил клиентът. Ще трябва да има и информация за колата, от която е свалена частта втора употреба.

Една от целите на всичко това е да се пресече кражбата на авточасти.

Крадат ви колата и от нея няма никаква следа или оставате без огледало или фар. Следите вече може и да не се губят с нови правила в автоморгите и автосервизите.

Автомобилът на Рафаил Ризов е на ремонт. Понякога предпочита да го ремонтира с части втора употреба, защото е по-евтино и не чака дълго.

"Частите втора употреба вършат работа. Естествено, че трябва да има нещо, което да доказва откъде са дошли, но предполагам това са коли, които са ударени или подлежат на скъп ремонт", казва Ризов.

Не е готов обаче да даде личните си данни - като ЕГН и лична карта, за да си купи по-евтини части. "Не съм съгласен. След случая, който стана преди известно време, не съм съгласен", каза още той.

Притеснение да искат ЕГН-то на купувачите имат и самите търговците. "Предвид нашумелите теми по повод личните данни предполагам, че много хора не биха били склонни да разкриват толкова много от личните си данни и то за закупуване на авточасти", коментира Нелина Димова - продавач на авточасти.

В сегашния вид на проектозакона не е предвидено как държавата ще пази данните ни от злоупотреби, след като търговците в автоморги и сервизи не са оператори на лични данни. Механизъм за това тепърва ще се търси.

Иначе, текстовете предвиждат автосервизите да правят регистър с пълна информация, както на клиента и автомобила, така и за частите, които се поставят.

"Първо искаме да узаконим хората, които продават, да има някакъв регистър, някакъв ред за получаване на разрешение и извършване на дейност и търговия с авточасти втора употреба и да се регламентира реда за хората, които ще купуват части втора употреба", коментира Бойко Рановски, директор ИА "Автомобилна администрация".

Предвижда се да се затегне контролът и на това кой продава авточасти втора употреба и по какъв начин."В търговския обект, където се продават части втора употреба, ще трябва да се съхранява информация за купувача на части втора употреба, за да се знае кое е лицето на части закупило такива части", каза още Рановски.

Освен да се пресече търговията с крадени авточасти, това има за цел и да гарантира по-голяма сигурност на пътя - за да не се окаже, че при ремонта са ни монтирали стара, но и некачествена част. Текстовете влизат в парламента през есента.