Как изглежда храната в ресторант, готвещ само насекоми? (снимки)
Забравете тофуто или соевото мляко. Предприемачи от Южна Африка създадоха ресторант, посветен на сервиране на гурме ястия, приготвени от алтернативни съставки на базата на насекоми.
Insect Experience отваря врати в Кейптаун миналия месец и успешно обслужва клиенти, поръчващи си ястия, като например пържени картофи, направени от брашно от червеи, съобщава T+L.
Според уебсайта на ресторанта, собствениците му се надяват да превърнат насекомите в нов хранителен източник в Кейптаун по стилен и иновативен начин.
Приключенските нови ястия са възможни благодарение на хранителния експерт Лея Беса, създал алтернативно мляко (наречено EntoMilk), което се използва за приготвяне на сладолед, наречен Gourmet Grubb.
"Това е устойчива алтернатива на обичайните протеини, чрез която да намалим въглеродния си отпечатък," казва шеф Марио Барнард пред Eyewitness News.
"Искаме да покажем на хората, че не е толкова лошо и съдържа огромно количество фибри, протеини, магнезий, всичко. . Това е супер храна," допълва готвачът.
Повечето от използваните насекоми идват от Южна Африка, като няколко вида произхождат от съседна Зимбабве.
Ресторантът трябва да затвори през август, но ще остане отворен най-малко до средата на 2020 г. заради успеха си, според CNN.
Има и няколко други места по света, в които можете да обядвате насекоми. Мексико е известна със своите чаполини, или скакалци.
В Швейцария можете да вземете специален клас за готвене на насекоми. Или можете да пътувате по света, търсейки най-добрите ястия, базирани на тях.
Вижте още във видеото на CNN: