Мечтаете ли да станете милионер? Това съвсем не е лесно за постигане.

Пътят до просперитета и финансовата свобода често означава, че трябва да правим разумни избори за всичко, свързано с парите, да планираме добре бъдещето си и да изпълняваме поставени си цели.

Това, което можем да направим, е да се поучим от хората, които вече са достигнали до клуба на седемте цифри.

За да ви помогнем да натрупате състояние, ще ви представим няколко навика на милионерите, които можем да започнем да следваме веднага.

1. Използвайте кола втора употреба

Знаете ли, че веднага след като си купите нова кола, тя вече струва далеч по-малко? След 5 г. нейната стойност по всяка вероятност ще е наполовина, че дори и по-малко.

Според автора на книгата Съседът милионер Томас Стенли средната възраст на колата на милионерите е 2 години или по-стара. Какво може да направите? В случай че нямате пари в брой, за да платите за кола втора употреба, която да ви устройва, то тогава може да прибегнете до потребителски кредит. По този начин ще плащате сравнително малка сума. А какво ще кажете за върнатите лизингови коли?

2. Няколко източника на доходи

Един от най-добрите начини да увеличите приходите си е да имате няколко различни източника на доходи, които работят за вас. Това означава, че ще трябва да сте склонни на допълнителни часове работа или пък да разполагате с достатъчно пари, които да сте инвестирали.

Ето няколко идеи за допълнителни доходи – може да работите на половин работен ден като барман или пък да превеждате, при положение че знаете добре чужд език. Или пък може да пишете материали за някоя медия, а защо не и да гледате бебе, да разхождате куче, да карате такси и др.

10 начина да подобрим финансите си през 2019 г.Време е за няколко важни решения

Усвоявайки различни умения, вие не само ще печелите повече, но и ще сте в известна степен защитени, при положение че останете без основния си източник на доходи.

Представете си, че ви намалят заплатата или пък работодателят ви уволни, или пък член на вашето семейство се разболее, или колата ви се нуждае от сериозен ремонт. В случай че имате допълнителна работа, това ще ви помогне да покриете разходите, нали?

3. Нека спестяванията работят за вас

Работите доста, за да изкарвате парите си, ето защо и парите ви трябва да работят за вас. Въпреки че лихвите по депозитите са на нива от под 1%, вече има няколко банки, които предлагат и по-добри възможности.

При положение че спестяванията ви са в щатски долари, това допълнително би ви донесло нови 3% доход от началото на 2019 г., тъй като зелените пари поскъпват спрямо еврото. А защо да не помислите и за друг вид инвестиция, която да ви носи по-висок доход или пък собствен бизнес, по който да работите (поне в началото) в свободното си време?

Предизвикателства за спестяване през 2019 г.Искате ли да спестите определена сума пари? Ето 7 различни предизвикателства

4. Да живеете под възможностите си

Да, това май изглежда очевидно. Но част от хората трудно могат да изкарат месеца, без да разчитат на кредитната си карта или бърз кредит. Ето защо следва добре да планирате разходите си, при това да последната стотинка, да не прибягвате до импулсивни покупки или често излизане по барове и ресторанти.

Все пак имате сериозна цел, нали?

5. Поставяйте си реалистични цели за спестяване на пари

За да спестявате, трябва да имате сериозна цел, за която да го правите, пише MoneyWise. Е, вие защо го правите – предсрочно погасяване на кредит, покупка на кола, ремонт на жилището, почивка, нов телефон или друго?

Спестяванията следва да се разделят на цели, които са в краткосрочен план и дългосрочни, като например покупката на кола или жилище, а защо не и ранно пенсиониране.

Нека си признаем – едва ли ще спечелим от лотарията, а милионер не се става лесно и за една нощ. Ето защо можем да започнем да следвате тези 5 навика, които със сигурност ще подобрят финансовото ни състояние.