Бившият баскетболист в НБА Коби Брайънт, който цялата си 20-годишна кариера посвещава на Лос Анджелис Лейкърс, наскоро навърши 41 години.

Баскетболната легенда подписва първия си професионален договор с Лейкърс веднага след завършването на гимназия. Тогава е на 17 години. Договорът е на стойност 3.5 млн. долара и го превръща в милионер за една нощ.

Когато твоята Лейкърс мечта се превърне в реалност на другия ден, трябва да намериш начин да инвестираш в бъдещето на своето семейство и приятели, пише Брайънт в писмо до по-младата си версия – част от инициативата The Players’ Tribune през 2016 г.

Точната дума е „инвестирам“, а не „давам“

Просто така даването на материални неща на роднини и приятели може да ви се стори правилното решение, продължава Брайънт, който през цялата си кариера натрупва състояние от 680 млн. долара.

Но ще дойде ден, когато ще осъзнаете, че колкото и да сте вярвали, че правите най-доброто нещо, всъщност сте дърпали назад своите близки, продължава баскетболната звезда.

Даването на пари на най-близките приятели и роднини не е задължително най-добрият начин за изразяване на любов. Това е ценен урок, който Брайънт научава през годините. Това поведение може негативно да се отрази върху работната им етика и да потисне амбицията им.

Коби Брайънт - еднакво успешен в спорта и бизнесаТепърва ще гледаме Брайънт като играч в света на финансите и рисковите инвестиции

В един момент разбирате, че грижейки се за тях, вие го правите, защото това ви кара да се усмихвате и да се чувствате удовлетворени от себе си. Същевременно бавно убивате техните мечти и амбиции. Внасяте материални неща в живота им, като ги откъсвате от най-ценния подарък от всички: независимостта и растежа.

Брайънт съветва да инвестираме в бъдещето на своите близки и приятели, вместо да им даваме пари просто така.

Вкарайте ги в училище, осигурете им да отидат на интервю за работа, помогнете им да станат лидери, пише той в писмото до себе си.

Ще видите как растат независими и имат свои амбиции и свой живот. Отношенията помежду ви ще бъдат на съвсем различно ниво, допълва Коби.