Убедени сме, че през по-голямата част от годината работите здраво. В един момент сте заслужили награда. Нещо, което да си позволите със спечелените пари.

Пътищата са два – можете да си купите последното „горещо“ устройство на пазара или да се отправите на пътешествие. Проблемът при първия избор е, че материалните неща ни радват за кратко.

Същевременно спомените от преживяванията остават за дълго.

Д-р Томас Гилович, професор по психология в университета Корнел, е провел 20-годишно изследване. Установява, че щастието бързо отлита, когато харчим парите си за вещи.

Нарича се „Парадоксът на вещите“. Три са причините за бързото изчезване на усещането за удовлетворение. Първо – ние свикваме бързо с новите неща. Второ, купуването на нови вещи води до нови очаквания. Ако става дума за най-новия флагман, то скоро на пазара ще излезе друг.

Тогава удоволствието от стария замира и се поражда стремеж за придобиване на новия. Трето, човекът е специалист в сравненията. Ако видите, че някой си е купил по-хубав смартфон от вашия, това веднага заличава първоначалното щастие.

Защо преживяванията ни правят по-щастливи от материалните неща?

Преживяванията се превръщат в част от личността ни. Всичко видяно, всичко направено и всяко едно посетено място се загнездват в ума ни, отразяват ни се по някакъв начин.

Купуването на iPhone може да ви направи щастливи, но когато попаднете в напълно непозната култура, ценният опит, който натрупвате, е несравним.

10 съвета за несекващо личностно развитие Усещате се претоварени? Заминете

Може да смятате, че вещите са част от вас. Изразяват вашия характер. Преживяванията са обаче тези, които наистина оставят отпечатък. Ние сме сумарност на нашите преживявания.

Сравнението на щастието от материалните неща и преживяванията лесно може да се оцени през погледа на децата. Според психолога Оливър Джеймс семейните ваканции са по-ценени за децата, оставят отпечатък в тяхната памет за дълъг период от време.

Спомените от семейните ваканции служат като „котви на щастието“, които помагат на децата в трудни ситуации, казва Джеймс.